Danas su učenici 3št razreda (šumarski tehničari) učestvovali u pošumljavanju  u okviru projekta “Spasimo prirodu da spasimo sebe”, koji je podržan od strane Fondacije tuzlanske zajednice, a koje je organizovao Odred izviđača ”CROA” Živinice.

U realizaciji akcije su učestvovali i članovi Odreda izviđača, zaposlenici JP  ”Šume TK” d.d. Kladanj i  ŠG ”Sprečko” Živinice. Akcija pošumljavanja izvedena je na lokalitetu Rudine – Mramor u okviru aktivnosti pod nazivom “Zeleni val”. U ovoj volonterskoj akciji zasađeno je  500 sadnica crnog bora. Cilj projekta  je  podizanje svijesti javnosti o važnosti šumskog ekosistema i zaštiti životne sredine.

Šume, koje pokrivaju 40% zemljine površine, su pored vode naše najveće blago. Deforestacija se smatra jednim od najvećih razloga klimatskih promjena i bitno utiče na ugrožavanje i nestanak   staništa raznih biljnih i životinjskih vrsta. Biološka funkcija šuma u tom pogledu je još važnija jer predstavlja ogroman potencijal u borbi protiv klimatskih promjena i umanjivanju efekta staklene bašte.

.