Na svečanoj akademiji povodom Dana škole, održanoj 18.5.2023. godine, učenica Azra Imamović, IV mt2 razred, je proglašena učenicom generacije JU Mješovita srednja škola Živinice za školsku 2022/2023. godinu.

Azra je rođena 2.7.2003. godine u Tuzli, završila je JU Druga osnovna škola Živinice 2019. godine, također kao učenica generacije.

          

O Azrinim uspjesima i rezultatima u toku srednjoškolskog obrazovanja ste mogli i ranije čitati i malo je prostora za opisati sve njene kvalitete i postignuća. Zato ćemo ovdje prenijeti Azrino obraćanje sa proglašenja učenika generacije.

“„… Ja ne želim činiti ono što vama zabranjujem; jedino želim učiniti dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi samo od Allaha; u Njega se uzdam i Njemu se obraćam.“ ( Hud, 88)

Poštovani prisutni, Es-selamu alejkum i dobar dan! U ovim trenucima čovjeka ponesu emocije, pa mi nemojte zamjeriti ako nekoga ili nešto zaboravim spomenuti.

U ovoj školskoj godini sam okončala izdavanje moje druge knjige „Hidžab”, zatim sam osvojila brojne nagrade na takmičenjima iz različitih nastavnih predmeta, na kraju sam uspješno okončala srednjoškolsko obrazovanje i kao kruna svega stojim danas ovdje pred vama kao učenik generacije JU Mješovite srednje škole Živinice.

Meni je to izuzetna čast i za sve što sam postigla tokom svih ovih godina najveću zahvalnost dugujem najprije Uzvišenom Stvoritelju, Allahu dž.š., Koji mi je dao sve što imam u životu, zatim veliku zahvalnost dugujem svojim roditeljima i bratu za sav trud koji su uložili na putu našeg odgoja, za materijalnu i emocionalnu podršku. Molim Uzvišenog Allaha da ih nagradi za sve što su učinili kako bih ja bila zadovoljna i sretna.

Veliku zahvalnost dugujem mojoj razrednici, profesorici Eldini Umihanić, koju neizmjerno cijenim i volim, zatim svim profesorima koji su me pripremali za takmičenja i svim profesorima koji su mi predavali tokom proteklih godina. Zasigurno ćete u mome srcu zauvijek imati posebno mjesto. Isto tako želim da se zahvalim glavnom imamu Sedinu ef. Kariću na svim savjetima, lekcijama i predavanjima koja imamo priliku slušati svakog vikenda na Kursu islama, veliku zahvalu dugujem i svim prijateljima koje sam upoznala na Kursu islama. Ono što ću posebno pamtiti je moja škola.

Ova škola je mjesto susreta, a ne samo mjesto usvajanja znanja. JU Mješovita srednja škola Živinice je škola koja nas svaki dan podsjeća da pod istim krovom mogu opstati sve struke i sva zanimanja. Ovo je škola koja nas podsjeća da jedni druge ne gledamo sa visine, već da jedni drugima pomažemo, jer mi smo jedni od drugih i potrebni smo jedni drugima bez obzira na zvanje i sutrašnje zanimanje.

Obrazovanje je vrlo važno, ali je mnogo važnije da poslije ostanemo dostojni uloge koju imamo. Da u životu uvijek budemo pravični, pravedni, ljubazni i susretljivi prema svakome, bez obzira na to koliko drugi ljudi prema nama bili nepravedni, neljubazni i nesusretljivi. Da jedni drugima savjetujemo strpljenje i da čuvamo istinu! Da ostanemo ljudi! Da ne izgubimo čovječnost!! Jer ako to izgubimo uzalud nam sve diplome koje smo stekli u životu.

Svim mojim prijateljima i prijateljicama želim puno uspjeha u nastavku školovanja, a posebno mom odjeljenju IVmt2. Možda se danas ovdje naši putevi razilaze, ali sigurna sam da ne prestaje naše druženje. Ostaju nam lijepe uspomene i divna sjećanja, koja ćemo pamtiti i nadam se da ćemo jedni drugima i dalje biti ruka pomoći pa makar bili i u drugoj državi ili na drugom kraju svijeta. Hvala svima koji su na bilo koji način uljepšali dio mog srednjoškolskog odgoja i obrazovanja. Molim vas da današnji uspjeh bude uspjeh svih nas! Da se radujemo zajedno! Jer svako od nas je uložio svoj trud i uradio je ono što je bilo u njegovoj mogućnosti.

Čovjek je kao pijesak. Čim zapuše malo jači vjetar on odleti u visinu, ne znajući da će ga vjetar pustiti iz naručja i da će sam padati na Zemlju. I zato ne dozvolimo da ovaj vjetar gore bude naš uspjeh, naše zvanje i sutrašnje zanimanje… jer ako bude nas nema nigdje. A i pravi uspjeh je svakako da nakon uspjeha čovjek ostane prizeman.”

Azri se još jednom zahvaljujemo za sve uspjehe i rezultate, a posebno za dobrotu, poštovanje i uvažavanje koje nam je donosila u protekle četiri godine! U njen uspjeh u daljem školovanju uopšte ne sumnjamo!