Učenici drvoprerađivačke struke naše škole iz odjeljenja stolara i tapetara su dana 17.03.2022. god. izveli su stručnu posjetu privrednom subjektu za proizvodnju namještaja SINKRO Sarajevo u Hrasnici i Vlakovu.

U luksuznom i prelijepom  autobusu koji je obezbijedilo rukovodstvo škole, na čelu sa direktorom, smo krenuli na put. Na put su nas ispratili direktor škole Osman Havušić i pomoćnik direktora Edis Čičkušić kojima smo slali informacije o našem putu.

U proizvodnim pogonima Sinkra su nas dočekali ljubazni domaćini i u dvije grupe proveli uz prezentaciju impozantnih i do kraja savršenih i modernih proizvodnih pogona. Osim proizvodnih pogona dva inženjera odveli su nas u odjel preduzeća gdje vrsni dizajneri i inženjeri stvaraju ideje za novi namještaj – konstruišu, crtaju, razrađuju i snimaju kataloge i izrađuju nove proizvode koji će naći mjesto širom Evrope, ali i domaćeg tržišta.

Nakon obilaska pogona u Hrasnici, u kratkoj pauzi, domaćin je pripremio za učenike slatkiše i sokove.

Stručna posjeta u proizvodnim pogonima se nastavila u pogonu Sinkro Vlakovo do kojeg nas je dopratio domaćin. U ovom preduzeću smo vidjeli savremene CNC mašine za pripremu konstrukcija za tapacirani namještaj, krojenje i šivenje presvlaka, materijale koji se koriste u prethodnoj fabrici za tapaciranje namještaja koja dnevnu proizvodnju od 400 jedinica utovari u 15 šlepera i otpremi.

Nakon posjete pogona u Vlakovu učenici su imali slobodno vrijeme koje su samostalno proveli na Baščaršiji i drugim dijelovima Sarajeva.

Ispred naše škole smo se vratili u 19 sati.