Da male stvari čine veliku promjenu dokazali smo jučer, na trećoj ceremoniji dodjele nagrada za primjenu servisnog učenja za zemlje Centralne i Istočne Evrope.

U konkurenciji od 75 škola, naša škola je u prvom krugu izbora ušla među 18 finalista, a jučer, na svečanoj ceremoniji proglašena je drugom najboljom školom u primjeni prakse servisnog učenja.

Naime, u toku prošle školske godine, učenici i profesori naše škole su, u okviru praktične nastave drvoprerađivačke struke, za učenike JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla izrađivali didaktički materijal i igračke, potrebne za njihovo učenje i rad. Izrađeni materijal su učenici naše škole i učenici Zavoda, na radionicama održanim u našoj školi i u Zavodu, zajedno farbali i pripremali za upotrebu.

Također, zajedno sa zaposlenicima Zavoda smo održali radionice i podučili roditelje učenika sa teškoćama u učenju na koji način mogu od predmeta za svakodnevnu upotrebu napraviti didaktičke materijale i igračke za učenje i rad kod kuće.

U toku ovog procesa kontinuirano smo se susretali i sarađivali sa učenicima i zaposlenima u Zavodu, te smo na taj način mnogo naučili i izgradili jedno vrijedno i, sigurni smo, dugotrajno prijateljstvo.

Sretni smo što je saradnja naše škole i Zavoda prepoznata kao dobra i korisna praksa, te smo dobili dodatnu motivaciju da naše aktivnosti nastavimo i u budućnosti.

Sve navedene aktivnosti, ispred JU Mješovita srednja škola Živinice su proveli učenici I, II i III razreda koji se školuju za zanimanja stolar i tapetar, te profesori Mubera Tursić, Mehmedalija Bojagić, Samir Spahić, Dževad Redžić, Iljaz Redžić i pedagogica Lejla Mehanović.