Prva i najvažnija stvar jeste da poštujete odluke i preporuke Kriznog štaba i drugih nadležnih. Naš prvi zadatak je da se zaštitimo, kao i naše najdraže, da ostanemo i fizički i mentalno zdravi, a onda se možemo potruditi i organizovati da nam to bude i zabavno.

Sigurno će biti i teških trenutaka, poželjet ćete prošetati, udahnuti svjež zrak, zagrliti nekoga, vidjeti uživo, bez distance, popiti kafu… poželjet ćete i školske klupe, sigurna sam. Ali uvijek imajte na umu da je naš ostanak kod kuće danas i ovih dana, možda i ovaj mjesec, ono što nam osigurava zdravlje na ljeto, a tad je zabava najbolja, zar ne?

Uvijek negdje žurimo, pa često kažemo da nam je da samo jedan dan provedemo u kući, da ne radimo ništa ili da sredimo ormare, napravimo novi razmještaj isl. Evo nam prilike za sve to, pa kada konačno budemo opet mogli izlaziti, bar ćemo znati nam nam kuće blistaju i da je sve sređeno.

Kad to sve završimo i uradimo i kada sve oko nas zaista bude blistalo, postat će dosadno. Jedna dobra stvar je da se cijeli svijet potrudio da nam je sve dostupno preko interneta i ono što je za nas u BiH dobro je da sada zaista od kuće možemo „obići“ i vidjeti stvari koje vjerovatno i nećemo moći vidjeti uživo. Ovo su samo neke od mogućnosti:

 1. Mnogi poznati bendovi i izvođači prave online koncerte u izolaciji i sve nam je dostupno na njihovim youtube kanalima,
 2. Svjetski poznati muzeji, nacionalni parkovi imaju organizovane besplatne online ture razgledanja njihovih postavki (https://www.virtualiteach.com/post/2017/08/20/10-amazing-virtual-museum-tours?fbclid=IwAR3UYqkMv2N-Ov0Jdt1U1aAnty-COCVxIu6LNWyQq1mLOivawPr3wvDMduk

https://naturalhistory.si.edu/visit/virtual-tour?fbclid=IwAR1DJTxniXkLJxoNezn6BOZtOHpTGTXmlIBSDiECezI6-5yTHDLfy0QWN90),

 1. Pozorišta i opere nude besplatno izvođenje svojih predstava (u google pretraživač ukucajte Narodno pozorište Tuzla, Narodno pozorište Sarajevo, Hrvatsko narodno kazalište Zagreb, Hrvatsko narodno kazalište Rijeka, Narodno pozorište Beograd, Metropoltan opera, Paris opera, Museum Louvre isl.). Možda nađete i neku predstavu koju ste obrađivali na časovima jezika. Ovo je samo jedan od linkova sa dostupnim kulturnim sadržajima https://www.tportal.hr/kultura/clanak/vodic-kroz-online-kulturu-filmovi-predstave-virtualne-setnje-muzejima-20200318
 2. Na web stranici Delfi.rs možete pronaći link za besplatan download jedne e-knjige, izbor je zaista veliki.
 3. Dostupni su online kvizovi gdje možete provjeriti svoje znanje i prikratiti vrijeme (https://www.srednja.hr/svastara/online-kvizovi-srednja-hr-update/).
 4. Postoji niz aplikacija za učenje stranih jezika Duolingo, Busuu, Memrise, Lingvist, Hello Talk…
 5. Evo nešto i za ljubitelje mode https://fashionweekonline.com/vr.

Imajte na umu da veliki broj ovih sadržaja obično nije dostupan besplatno, tako da je ovo zaista najbolje vrijeme da ih pregledamo i iskoristimo. Kada prođe ova pandemija, sve ovo što nam je sada dostupno besplatno, morat ćemo plaćati, što znači da nećemo ni posjetiti.

Ukoliko je ovo malo evo još nekoliko savjeta kako organizovati dan, iskoristiti vrijeme i kvalitetno provesti izolaciju:

 1. Držite se rutine – to znači da svaku noć liježete i svako jutro ustajete u približno isto vrijeme. TO vama zvuči kao dosada, ali je jako bitno za naše fizičko i mentalno zdravlje u stresnim periodima.
 2. Održavajte kontakte sa dragim ljudima – pozovite prijatelje, rođake, nene/bake i djedove, tetke, komšije. Ovo je prilika da konktaktiramo ljude koji su nam dragi, a prije nismo imali vremena za njih. Porazgovarajte s njima, našalite se, dogovorite zajedničke virtuelne kafe, zajedničko gledanje filmova, serija, razmjenjujte preporuke za iste, dogovorite zajedničko igranje igrica. Zabava i razbibriga sa dragim ljudima je jako bitna.
 3. Informišite se, ali ne pretjerujte – informišite se kod ozbiljnih, pouzdanih i sigurnih izvora informacija. Ne prihvatajte kao istinite sve objave koje vidite na internetu. Kao relevantne izvore informacija o pandemiji Covid 19 preporučujem UNICEF, EU info centar, lokalne televizijske kanale kao što su FTV, BHT i RTV TK. Za naše potrebe, mislim da je ovo sasvim dovoljno informacija, kao i korisnih savjeta o načinima zaštite od Corona virusa. Također, preporučujem da odredite jedan termn u toku dana kada ćete se informisati o stanju po pitanju pandemije. Dvadesetak minuta dnevno za informisanje o pandemiji je sasvim dovoljno da saznate bitne informacije, a da ne budete previše opterećeni.
 4. Učite – online nastava počinje u punom kapacitetu, o tome ste već informisani, pa je bitno da pratite sadržaje koje će biti objavljivani na online platformi za našu školu. Iskoristite priliku da učite, pronalazite nove izvore informacija i pokažete svoj napredak, pa i popravite neke ocjene. Mislim da je ovo ipak način učenja koji će vam odgovarati, kada se naviknete i uhodate i da će vam biti prilika da se iskažete sa svim svojim talentima i znanjima. Za učenje možete iskoristiti i neke od gore ponuđenih izvora.

Pored toga, učite nove vještine. Sigurno imate neke interese za koje niste lako nalazili vrijeme – kuhanje, slikanje, rukotvorine, šišanje (sad nam je to potrebno), šivenje, uređenje prostora, uzgajanje bilja (bašte će nam ove godine svima dobro doći).

 1. Družite se sa ukućanima – vidjet ćete da su to neki fini ljudi. Uvijek nam je nedostajalo vremena za druženje sa braćom i sestrama, kao i sa roditeljima. Evo prilike da provedmo više vremena s njima, da razgovaramo o svemu o čemu nismo stizali, igrajte društvene igre, zajedno kuhajte, zajedno jedite, odredite period dana koji ćete obavezno provoditi zajedno i družiti se na način koji odgovara vašoj porodici.
 2. Ne zaboravite fizičku aktivnost – ukoliko ne uređujete kuću, ne radite baštu (što najtoplije preporučujem), nemojte se ulijeniti i cijeli dan provoditi ležeći ili sjedeći. Ako ne znate ili vam je teško da sami osmislite vježbe, na internetu su dostupni razni porgrami vježbanja (pa i prehrane) koji nam mogu pomoći da ostanemo aktivni i zdravi u ovom periodu (na Facebooku Mario Mlinarić, Girly Fitness, Sanja Zuljevic – leezona itd.).
 3. Potražite pomoć – ukoliko imate teškoće da se naviknete na ovu situaciju, ukoliko teško pratite nastavu, teško učite, slobono potražite pomoć. Pored vaših razrednih starješina i pedagoga škole, dostupni su i drugi servisi u zajednici: Crveni krst Živinice – 035 / 774-165, psihološka savjetovališta pri udreženjima Vive žene, Snaga žene, Zagrebačko psihološko društvo također su dostupna online.

Ostanite kod kuće, ostanite zdravi i pozitivni (ali ne na coronu).

Sve vas pozdravljaju i broje dane do ponovnog susreta u školi,

Zaposlenici JU Mješovita srednja škola Živinice.

 

Lejla Mehanović,

pedagog škole