Crveni križ Tuzlanskog kantona u saradnji sa Crvenim križom Živinice, Općinom Živinice i JU Mješovita srednja škola Živinice je danas, 10. maja, organizovao 26. kantonalno takmičenje u pružanje prve pomoći. Takmičenje je održano u prostorijama JU Mješovita srednja škola Živinice.

Ovo tradicionalno takmičenje je okupilo oko 240 učenika osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona, nastavnika/instruktora prve pomoći, profesora, zdravstvenih radnika i volontera i osoblja Crvenog križa.

Na takmičenju su učestvovale 22 ekipe a takmičilo se u dvije kategorije: podmladak i omladina. Takmičenje je otvoreno u 10,00 sati obraćanjem predstavnika organizatora i izvođenjem prigodnog kulturno-umjetničkog programa koje su pripremili i izveli učenici Mješovite srednje škole Živinice. Takmičarski dio je trajao od 10,20 do 13,30  sati, kada su i proglašeni pobjednici.

U kategoriji podmladak 1. mjesto je osvojila Osnovna škola Dubrave, 2. mjesto je Osnovna škola  Banovići i 3. mjesto je pripalo Osnovnoj školi ”Miladije” Tuzla.

 U kategoriji omladina 1.  mjesto je osvojio Tim mladih CK Živinice, 2. mjesto je osvojio Tim mladih CK ”Telemark” Banovići i 3. mjesto je zauzeo Tim mladih ”Solferino” Tuzla.

Pobjednici kantonalnog takmičenja u pružanju prve pomoći će učestvovati na federalnom takmičenju koje će se održati sredinom juna 2019. godine.

Ovakva takmičenja su svojevrsna provjera znanja i vještina mladih u pružanju prve pomoći i zbrinjavanju povrijeđenih građana u slučaju saobraćajnih i drugih nesreća, te povreda dobivenih u elementarnim nepogodama. Provjerom znanja i osposobljavanjem učenika za pružanje prve pomoći Crveni križ želi potaknuti osobe na odgovorno ponašanje u cilju sprečavanja nastanka nesreća i ozljeda, doprinijeti sigurnosti zajednice i osnažiti pojedince i cijele zajednice za lakše prevladavnje štetnih posljedica nesreća i bolesti.