Kada se dogode neke nepredviđene situacije, koje nam pandemija bolesti COVID-19 u posljednje vrijeme često priredi, nije neobično da u našoj školi i direktor uskoči da zamjeni kolege i održi čas umjesto nekog od profesora.

Jutros se dogodila jedna takva situacija, pa je direktor JU Mješovita srednja škola Živinice, Osman Havušić održao četiri časa u medicinskoj struci. Četvrti čas koji je održao danas, direktor je iskoristio da učenike I razreda naše škole podstakne da razmišljaju o prioritetima i vrijednostima u svome životu.

Prije početka časa, direktor je učenike pitao da li su učenici ranije čuli za priču o tegli za kisele krastavce. Niko od učenika nije ranije čuo tu priču, pa je direktor na sto stavio jednu praznu staklenu teglu i napunio je lopticama za stolni tenis. Kada su učenici rekli da je tegla puna, direktor je u nju sipao plave kamenčiće. Nakon toga, učenici su opet zaključili da je tegla puna, a direktor je u nju dosuo kristal šećer. Kada su učenici rekli da sada u teglu zaista ne može stati više ništa, dvije učenice su u teglu uspjele dosuti još dvije čaše crne kafe.

Kao zaključak ove demonstracije, direktor je učenike vodio do zaključka da loptice predstavljaju najvažnije stvari u životu pojedinca (zdravlje, dom, porodica, znanje…), kamenčići su neke manje bitne, promjenjive stvari (karijera, automobil, stan…), šećer predstavlja sitne stvari kojima se svakodnevno okupiramo i koje nam oduzimaju najviše vremena u životu. Ako teglu napunimo kamečićima ili šećerom, u nju neće moći stati loptice. Zato je najvažnije da najviše vremena i prostora u svome životu ostavimo za krupne, bitne stvari.

Na pitanje šta predstavlja kafa, direktor je odgovorio da je kafa tu da nam kaže da, ma koliko nam se život činio pun, uvijek imamo prostora da u njega ubacimo jednu kafu sa dragim ljudima.

Nakon ove lekcije, svi su imali priliku da popiju kafu sa svojim dragim prijateljima.

Kraj časa svi su dočekali zadovoljni i ispunjeni i spremni da vikend dočekaju sa ugodnim mislima i dragim ljudima.