U srijedu 19. novembra je u Mješovitoj srednjoj školi Živinice nastavljena realizacija projekta „Globalna sedmica poduzetništva“. Provodi se u sklopu projekta jačanja lokalnog ekonomskog razvoja „GOLD“, koji je finansiran od strane američke agencije za međunarodni razvoj USAID i švedske agencije za međunarodni razvoj Sida.

Juče su radionici na zadatu temu bili prisutni učenici drvoprerađivačke i mašinske struke, a danas su radile učenice svih struka MSŠ Živinice, o čemu više saznajemo od pomoćnika direktora Nevresa Salihovića:

“Ovim projektom se nastoji podići duh za poduzetništvo kod učenika završnih razreda. Juče su nam bili stručlnjaci Iverexa, koji su govorili o svojim iskustvima u radu, dok će danas maturantima govoriti predsatvnica firme Termovent. Dobro je da na vrijeme mlade upoznamo sa mogućnostima pokretanja vlastitog biznisa.Uključili smo sve učenike završnih razreda i to za njih mnogo znači”.

Viši stručni saradnik za upravno rješavanje u općini Živinice Lejla Ahmetbegović je učenicama govorila o položaju žene u društvu i ohrabrivanju za vlastito poduzetništvo:

“Mladi već u ovoj dobi trebaju znati na koji način se mogu otvarati firme, tako da o tome razmišljaju u završnim razredima. Takođe, treba da znaju kakva je uloga lokalne zajednice u stvaranju povoljnog poduzetničkog ambijenta, te napore koje činimo na stipendiranju mladih, realizaciji raznih projekata, među kojima i zapošljavanje u cilju pripreme za polaganje stručnih ispita i dr”.

Nedžada Radić, menadžer firme DOO Termovent je upoznala učenice završnih razreda MSŠ o iskustvima u radu, o čemu je rekla:

“Firma se bavi uslužnim djelatnostima, kao što su postavljanje vodovodnih instalacija, topilifikacija, centralno grijanje, postavljanje klima uređaja i ventilacije, postavljanje kanalizacionih kolektora i velikih vododovodnih sistema. Ženama treba dati šansu, ali i same trebamo biti angažovanije i izboriti se za mjesto na poduzetničkom nebu”.

Admir Aljić, koordinator projekta se zahvalio učesnicima poduzetničkih firmi na saradnji u realizaciji projekta “Globalna sedmica poduzetništva” i istakao je značaj sutrašnje radionice, koja će biti posvećena poljoprivredi i mogućnostima mladih za otvrvaranjem poduzetništva u ovoj važnoj privrednoj djelatnosti.

Globalna sedmica poduzetništva predstavlja inicijativu koja treba da inspiriše, poveže, savjetuje i angažuje mlade ljude da prihvate inovacije, maštovitost i kreativnost, da pretvore svoje ideje u stvarnost. Koliko će u tome uspjeti ostaje da se vidi!