Mišković Milo, rođen 16. 12. 1957.godine u Živinicama. Završio je srednju Elektrotehničku školu u Tuzli, a nakon toga diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Tuzli (odsjek elektroenergetski).

Nakon diplomiranja radio je u SOUR „Energoinvest“ RO Niskonaponska oprema i postrojenja, a od 1986. godine je zaposlen u Mješovitoj srednjoj školi Živinice, kao profesor stručno-teorijske grupe predmeta u elektrotehničkoj struci.

Kao profesor je prošao kroz mnoga stručna usavršavanja (kolektivna-organizirana i individualna), a na osnovu toga je i unaprijeđen u više stručno zvanje profesor-savjetnik. Stručni je saradnik Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona i član komisije za polaganje stručnih ispita u elektrotehničkoj struci.

Do sada je  napisao i objavio pet knjiga:

  • dva školska stručna udžbenika „Električne instalacije za treći razred“ i „Električne instalacije za četvrti razred“ elektrotehničke škole u izdanju „Publishing Sarajevo“ 2003. godine.;
  • dvije naučne knjige iz oblasti modernih električnih instalacija i osvjetljenja, jedna u izdanju „Infograf Tuzla“ 2004. godine, a druga u izdanju „GK Beograd“ 2005 godine, koja je doživjela i svoje drugo izdanje;
  • Tehnička stručna knjiga „Električni uređaji za grijanje i hlađenje“ u izdanju „GK Beograd“ 2008. godine.

 

Obje naučne knjige“Električne instalacije i osvjetljenje“ u upotrebi su na većini elektrotehičkih fakulteta na području ex Jugoslavije.

 

      U radu sa učenicima, kako u redovnoj nastavi tako i u vannastavnim aktivnostima,  postiže vrlo zapažene rezultate. Generacije bivših učenika su se upisivale na elektrotehnički fakultet zahvaljujući profesoru kao stručnom i profesionalnom uzoru. Od mnogobrojnih rezultata pomenut ćemo neke, kao npr. vrlo vrijedan rezultat na Državnom nivou u okviru prijeratne Jugoslavije(u Prištini)-prvo mjesto na državnom takmičenju učenika elektro struke, zatim na prvom Festivalu rada koji je organiziran na našem Kantonu, a domaćin za elektrostruku je bila općina Lukavac (drugo mjesto). Značajno je pomenuti i drugo mjesto na državnom nivou-Festival rada, 2012.godine.

Od strane Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona povodom Dana učitelja, 5. oktobra 2014. godine profesor Mišković je dobio priznanje za ostvarene rezultate u obrazovanju i odgoju brojnih generacija učenika, za ispoljenu osobnu kreativnost, za njegovanje umjetničkog dara i za otkrivanje inovatorskih sposobnosti kod učenika tokom dugogodišnjeg bavljenja svojim životnim pozivom – Nagrada za životno djelo.

Pored stručnog ispita, položio je i Državni stručni ispit iz oblasti elektrotehnike za projektiranje niskonaponske opreme i postrojenja (znanstvena oblast elektrotehnička struka, a uža specijalnost niskonaponske instalacije i projekti električnih instalacija).

Pored toga položio je ispit za sudskog vještaka i od strane Federalnog ministarstva pravde imenovan za  stalnog sudskog vještaka elektrotehničke struke (Rješenje od 19.08.2009. godine). Angažiran kao stalni sudski vještak iz oblasti elektrotehničke struke – oblast energetika

Ponosni smo što naša škola ima takvog profesora i želimo mu još mnogo godina uspješnog rada.

aaaab8