Nakon četveromjesečnog takmičenja „Navike promijeni, školu opremi“ u Slavonskom Brodu 29.05.2018.god. su proglašene škole pobjednice. U takmičenju su učestvovale osnovne i srednje škole sa područja Tuzlanskog kantona (BiH), među kojima je i naša škola, i Brodsko – posavske županije (RH). Cilj takmičenja bio je promocija energetske efikasnosti i uštede energije i vode, bez ikakvih dodatnih investicija, samo promjenom ponašanja korisnika objekata.

U takmičenju je učestvovalo 105 škola tj. 81 škole iz Tuzlanskog kantona i 24 škole iz Brodsko-posavske županije, te ukupno 37596 korisnika objekata. Sve škole tokom takmičenja, u poređenju sa istim periodom prošle godine, ostvarile su značajne energetske i financijske uštede.

Sve škole zajedno uštedjele gotovo 7% energije, odnosno 219.446,4 kilovatsati (kWh), što je izvrstan rezultat jer su učenici i nastavnici dokazali kako da se toliko energije može uštedjeti samo promjenom navika. Upravo je smanjenje potrošnje energije, zajedno s tranzicijom energetskog sektora prema obnovljivim izvorima, ključan faktor u smanjenju onečišćenja okoliša i borbe protiv klimatskih promjena.