U našoj školi je, u povodu obilježavanja Dana osoba sa sindromom Dawn realizovan niz aktivnosti kojima smo željeli učiniti da se osobe i djeca sa ovim sindromom u našoj školi osjećaju dobrodošlo i uvažavano.

U četvrtak, 17.3.2022. god. je održana radionica pod nazivom ” Prijatelji ne broje hromosome”. Radionicu su realizovali učenici trećih razreda mašinske i medicinske struke, kao i učenici prvog razreda poljoprivredne škole, kroz niz aktivnosti: prezentacije, bojenje, crtanje, oslikavanje, a u koje su bili svi podjednako uključeni.

Cilj radionice je bio jačanje svijesti kod učenika o značaju shvatanja i prihvatanja drugih i drugačijih, kao i predstavljanje važnosti inkluzije u redovnoj nastavi.

Voditelji radionice su bile profesorice: Elmedina Trakić, Selma Beširović i Vanesa Kamberović.

21.03.2022. god., učenici prvog razreda frizerske struke su, sa nastavnicom praktične nastave Hismom Jagodić posjetili Centar za djecu sa višestrukim smetnjama “Vrati mi osmjeh” Živinice, gdje su korisnicima Centra pružili frizerske usluge, pravili frizure sa loknama, lagane valove u kosi, kao i pletenice. Druženje je nastavljeno i 22.3. u kabinetu frizerske struke u  našoj školi, gdje su korisnici Centra „Vrati mi osmijeh“ posjetili našu školu i također dobili lijepe frizure po svojoj želji, te se družili sa učenicima naše škole.

22.3.2022. godine u kabinetu frizerske struke je održana radionica, na kojoj su  učenici drugog razreda frizerske struke sa nastavnicom praktične nastave Samirom Hurić, ugostili učenicu naše škole Enisu Mujčinović iz prvog razreda poljoprivredne struke koja je osoba sa sindromom Dawn, napravili joj frizuru i uručili prigodne poklone. Učenici mašinske struke – zavarivači su Enisi poklonili sada već prepoznatljivu ružu od metala, a učenici koji pohađaju Sekciju prevencije bolesti ovisnosti su, sa profesorom Bahrudinom Rizvićem su učenici uručili poklon, a sa profesoricom Suadom Butković su ukrasili školu šarenim čarapicama koje su simbol obilježavanja Dana osoba sa Down sindromom.

 

Svi učenici su izrazili zadovoljstvo učešćem u navedenim aktivnostima, a i Enisa nam je, učestvujući na svim navedenim aktivnostima, uzvratila svojim zadovoljstvom i velikim osmijehom koji nije mogla sakriti. Druženje sa Enisom nam je svima uljepšalo sve ove dane i aktivnosti.