Danas je u našoj školi, u prisustvu predstavnika Ministarstva nauke i obrazovanja Tuzlanskog kantona, obilježena godišnjica krunisanja kralja Tvrtka I Kotromanića.

Profesori Historije Zehrudin Maslić i Esma Šehović, te profesorica Bosanskog jezika i književnost, Samira Ramić su tim povodom, zajedno sa učenicima naše škole, pripremili prigodnu izložbu i program.

Učenici su imali priliku poslušati referat o povijesti Bosanske države i njenim vladarima banu Kulinu, banu Stjepanu Kotromaniću, te prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću, koji je i krunisan na današnji dan, 26.10.1377. godine u mjestu Mile kod Visokog. Profesorica Ramić je sa učenicima razgovarala o razvoju bosanskog jezika i značaju i položaju Bosne i njenih vladara kroz historiju.

Nakon upoznavanja sa historijskim činjenicama, učenici su se kreativno izražavali izrađujući portret kralja Tvrtka I, pišući sastave i pjesme na istu temu ili izrađujući crteže na temu srednjovjekovne Bosne.

 

Na kraju obilježavanja ovog značajnog datuma zaključeno je da su srednjovjekovna bosnska država, a posebno njen najmoćniji vladar kralj Tvrtko I, stvorili osnovu za obnavljanje i stvaranje današnje državnosti naše domovine, Bosne i Hercegovine.