Dana 28.februara 2019. godine, sa početkom u 13,00 sati,  održana je školska priredba povodom  1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Heregovine. Priredbu su priredili učenici i nastavnici dvije živiničke srednje škole – Gimnazije i Mješovite srednje škole.

Učenici – voditelji  su pročitali kratak historijski pregled  događaja koji su doveli do nezavisnosti  naše države a potom su  ostali učesnici izveli  prigodnu predstavu, recitovali  i pjevali pjesme posvećene jedinoj nam domovini.

Učenici i nastavnici naše škole i Gimnazije Živinice, zajedno sa učenicima i nastavnicima Prve i Druge osnovne škole,  su  poslije školske priredbe   učestvovali u opštinskim aktivnostima na obilježavanju Dana nezavisnosti – polaganje cvijeća  na Spomenik palim borcima u gradskom parku,  a potom su prisustvovali  svečanom programu u Bosanskom kulturnom centru Živinice.

Povodom  Dana nezavisnosti  profesori  tjelesnog odgoja su  organizovali košarkašku utakmicu između  učenika i nastavnika  JU  Gimnazije i Mješovite srednje škole  Živinice. Utakmica je prošla u fer i korektnoj atmosferi a pobijedila je ekipa JU Mješovita srednja škola Živinice.

Kao dio aktivnosti  na obilježavanju Dana nezavisnosti  u školskom holu je postavljena izložba  likovnih radova Sarajlić Majde, učenice drugog razreda medicinske škole (2mt1).  Sve aktivnosti na obilježavanju 1. marta su sproveli učenici novinarske, recitatorske i muzičke sekcije, a svojim fotografijama zabilježila foto sekcija naše škole.