Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika,  koji se obilježava 21. februara, profesorice Stručnog aktiva jezika su organizovale niz aktivnosti zajedno sa kolegicama Stručnog aktiva jezika Gimnazije Živinice.
U petak 17. februara je održana radionica na temu maternjeg jezika i pisma bosančice. Učesnici radionice su imali priliku da pišu bosančicom na papiru, staklu i porculanu.
U ponedjeljak  20. februara 2023. godine realizovana je stručna posjeta Fojnici, zajedno sa HKD “Napredak” Živinice, gdje  su učenici i profesori obišli Atik džamiju  i musafirhanu, Franjevački samostan i muzej, Turski centar, te Mješovitu srednju školu “Zija Dizdarević” i ukratko se upoznali sa kulturno-historijskim događajima koji su se dešavali na ovim prostorima.
U utorak 21. februara 2023. godine održane su završne aktivnoti na obilježavanju Međunarodnog dana jezika. Održan je kviz znanja  iz jezika za dvije osnovne  a potom i dvije srednje škole iz Živinica, i proglašeni pobjednici kviza znanja. Takođe su proglašeni i pobjednici literarnog konkursa koji je početkom februara raspisala JU  Gimnazija Živinice na temu “Svaka zvijezda svojim svjetlom sijeva, svaka ptica svojim glasom pjeva. Ti jezikom svojim zbori!”
Pobjednicima su uručene prigodne nagrade koje su obezbijedili direktor i profesori  JU Mješovita srednja škola Živinice, profesori  i učenici drvnoprerađivačke  i frizerske struke JU Mješovite srednje škole Živinice, te sponzori AD Mobil doo Živinice i Etno avlija Mačkovac.
Odžane su i prigodne radionice na redovnim časovima bosanskog i engleskog jezika.