Obilježavanje Dana sigurnijeg Interneta započelo je 2004. godine, s ciljem promocije i poticanja odgovornijeg i sigurnijeg korištenja tehnologije i mobilnih uređaja među djecom, mladima i odraslima. Ova godina je jubilarna jer je 20 godina da se u Bosni i Hercegovini, na inicijativu Centra za sigurni internet, radi na tome da zajedno učinimo Bosnu i Hercegovinu sigurnijim mjestom za svu djecu!

Svake godine organiziraju se tematske kampanje, a ovogodišnja je tema “Zajedno za bolji internet”.

Cilj je doprijeti do djece i mladih, roditelja i staratelja, odgajatelja, učitelja i stručnih suradnika, starijih osoba te ih potaknuti na učešće u kampanji, s naglaskom na pozitivan utjecaj interneta te da maksimalno koriste potencijal interneta da poveže ljude.

Medijsko i informacijsko okruženje neprestano se mijenja, pa je potrebno naučiti kako uz pomoć digitalnih tehnologija bolje pristupiti informacijama, upravljati njima, razumjeti i integrirati, prenositi, procjenjivati, stvarati i širiti ih na siguran i odgovoran način.

Učitelji, nastavnici i drugi odgojno-obrazovni radnici imaju ključnu ulogu u razvoju digitalnih vještina i kompetencija mladih: pomoći mladima da kritički razmišljaju i donose utemeljene odluke tijekom korištenja interneta, pazeći na svoju sigurnost i postupno jačajući svoju otpornost na (nenamjerno) pogrešne i zlonamjerne informacije, a posebno na dezinformacije.

Ujedno je važno stvoriti sigurno okruženje u kojem mladi mogu izraziti svoje mišljenje i aktivno učiti.

Digitalni alati omogućuju mladima relativno visok stepen slobode.

Za pristup aplikacijama, komunikaciji na društvenim mrežama ili pretraživanje interneta koriste digitalne uređaje, što predstavlja pristup velikoj količini korisnih informacija.
Međutim, mogu se upustiti u neprimjereno i potencijalno opasno digitalno ponašanje te im je potrebna pomoć i edukacija u odmaku od štetnog ponašanja na internetu, kako bi stekli samosvijest i vještine da to učine samostalno.

Preporučljivo je saznati kojim su izvorima vijesti i informacija izloženi, koje društvene mreže koriste, kojim medijima i internetskim platformama pristupaju, naučiti definicije ključnih pojmova vezanih uz internet.

Povodom Dana sigurnog interneta, a koji se obilježava 7. februara, u našoj školi je u okviru nastave iz infomratike održana radionica na temu : „Zajedno za bolji internet”. Voditelji radionice su bili profesori informatike Midhat Umihanić i Ilija Lučić. Cilj radionice je bio da se kod učenika razvije svijest o boljem razumijevanju opasnosti koje vrebaju u virtualnom svijetu, naučiti ih kako prepoznati prevare, kako zaštititi svoj kompjuter i sačuvati podatke od krađe ili gubitka. Iako je internet značajan izvor informacija i usluga koje mogu pomoću u svakodnevnom životu, od čitanja različitih internetskih portala, slanja i primanje elektronskih poruka, komuniciranja putem društvenih mreža i sl., u isto vrijeme je i izvor mnogih opasnosti. Polahko uviđamo kako korištenje interneta na globalnoj mreži sa sobom nosi niz odgovornosti i sigurnosnih pravila. Učenici su pokazali veliki interes za ovu radionicu i uključili su se u različite aktivnosti kako bi se obilježio ovaj značajan dan. Između otalog učestvovali su i u online kvizu gdje su pokazali svoje znanje o sigurnosti na internetu i time omogućili da budu potencijalni dobitnici vrijednih nagrada koje su bile obezbijeđene za učesnike kviza.