U našoj školi je danas obilježen 14. novembar – Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.

Učenici, članovi Sekcije promocije zdravlja, sa voditeljom Sekcije profesorom Bahrudinom Rizvićem su, ovim povodom u holu škole organizovali akciju mjerenja šećera u krvi učenicima, menadžmentu, zaposlenima i roditeljima/starateljima koji su se zatekli u školi. Ukupno je izmjeren nivo šećera u krvi kod 53 osobe.

 

Pokazalo se da svi uključeni imaju zadovoljavajući nivo šećera u krvi, a učenici/e Murisa Siočić, Dalila Trumić, Kemija Aljić, Amila Habibović, Erna Šarić, Fikret Andelić i Mahir Taletović su pokazali spretnost i profesionalnost u radu sa “korisnicima”.

Šećerna bolest ili dijabetes je hronična bolest u kojoj su nivoi glukoze (šećera) u krvi povišene. Većina hrane koju jedemo pretvara se u glukozu koju naš organizam koristi za energiju. Gušterača (pankreas) proizvodi inzulin, hormon koji reguliše nivo šećera u krvi i tako da omogućava ulazak šećera u ćelije, gdje se pretvara u energiju za tijelo. Osim toga, višak šećera pohranjuje se pomoću inzulina u mišiće i jetru. Ako inzulina nema ili ga je nedovoljno, šećer ne može ući u ćelije, ostaje u krvi i dolazi do povišene nivoa šećera u krvi i razvoja bolesti.

Razlikuju se dva osnovna tipa šećerne bolesti: tip 1 kada gušterača ne proizvodi inzulin i tip 2 kada je efekat proizvedenog inzulina smanjen.

Trenutno se šećerna bolest tip 1 ne može prevenirati, dok zdrave prehrambene navike, tjelesna aktivnost i održavanje poželjne tjelesne težine mogu smanjiti rizik obolijevanja od šećerne bolesti tip 2. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, redovna šetnja najmanje 30 minuta dnevno može smanjiti rizik od šećerne bolesti tip 2 za 35-40%.