Svjetski dan ekološkog pokreta se obilježava 17. novembra. Eko sekcija “Ekovizija” Javne ustanove Gimnazija Živinice je tim povodom organizovala druženje  ekologa i ljubitelja prirode  osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona. Druženje je održano  u petak, 16. novembra,  na lokalitetu Njivice  koje se nalazi u podnožju  Djedinske planine.

Ovaj dan se u svijetu obilježava različitim aktivnostima čiji je cilj promovisanje zaštite prirode i jačanje ekološke svijesti.  Mladi ekolozi su imali priliku da  uživaju u prirodnim ljepotama koje nudi planinarski dom „Drenik“. Realizirali su plan aktivnosti Eko sekcije “Ekovizija” –  pripremili i markirali stazu zdravlja, održali  ekološki parlament na Dreniku i održali čas u prirodi.  Jedan od ciljeva ovog druženja je i umrežavanje ekoloških sekcija svih osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona.

Članovi ekološke sekcije naše škole, pod voditeljstvom profesorice Elfe Aljić,  su učestvovali u obilježavanju ovog dana i dali svoj doprinos u realizaciji planiranih aktivnosti.