Svake godine medicinske sestre cijelog svijeta obilježavaju 12. maj, sjećajući se rođendana Florens Najtingel, začetnice modernog sestrinstva, koja je polovinom 19. vijeka inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnih, te davne 1860. godine u Londonu otvorila prvu školu za medicinske sestre. Svake se godine na ovaj dan zdravstveni profesionalci i javnost osvrnu na rad i ulogu medicinske sestre u njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi, čija  zdravstvena zaštita je nezamisliva bez medicinskih sestara.

Učenici JU Mješovita srednja škole – učenici medicinske škole, buduće medicinske sestre, su danas 13. maja obilježili ovaj dan zajedno sa svojim profesorima organizjući nekoliko aktivnosti.

Članovi  sekcije Prva pomoć zajedno sa profesorom  Osmanom Havušićem i profesoricom Sanelom Kahrimanović su u odjeljenju 1m2 održali pokaznu vježbu iz kardiopulmonalne reanimacije i mjera imobilizacije. Učenici drugih razreda su sa profesoricama Eldinom Umihanić, Fatom Ikanović, Irmom Karić i Aidom Alibasić proveli akciju mjerenja krvnog pritiska i šećera u krvi u holu naše škole.