Organizacija Project Harmony International (PH International) sa sjedištem u Vermontu (https://www.ph-int.org/page_ml/450/), SAD, Ured u Sarajevu,  u saradnji sa nadležnim ministarstvima unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo te Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, a u okviru programa ”Socijalizacija s pravom” (PSP), je danas, 19. novembra 2019. godine, organizovala Policijsku akademiju za mlade. Akademija je održana u prostorijama JU Mješovita srednja škola Živinice od 10 do 16,30 sati, a u  radu je učestvovalo  30 učenika iz deset srednjih škola Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona.

Rad Akademije se odvijao u dva dijela. Prvi dio se odnosio na promotivne aktivnosti MUP-a Tuzlanskog kantona, koje su se odvijale na platou ispred škole.  Pripadnici policijskih snaga, saobraćajna i specijalna policija, su posjetiocima predstavili materijalna sredstva i opremu kojom raspolažu, te demonstrirali upotrebu istih.

Drugi dio se održao u prostorijama fiskulturne sale gdje su se okupili svi učesnici: učenici i njihovi profesori-voditelji, predstavnici organizacije PH International, te predstavnici MUP-a  i menadžment naše škole.

Nakon uvodnih obraćanja organizatora, predavači iz MUP-a oba kantona su održali  četiri tematska predavanja: Vladavina prava, Borba protiv korupcije, Vršnjačko nasilje kao vid maloljetničke delinkvencije i Zlostavljanje preko interneta.

Poslije predavanja učesnici su podijeljeni u radne grupe i dodijeljeni su im različiti zadaci na kojima su radili oko jedan sat, a potom su prezentirali zaključke do kojih su došli i svi zajedno  diskutovali o istim.

Na Policijskoj akademiji za mlade našu školu se predstavljali  učenici  Zlata Hodžić, Muhamed Vrtagić i Amina Fočaković  i nastavnik-voditelj Alma Šahbegović.