Danas, 9.3.2021., u razredu I fr (smjer frizer) su razrednica Almira Mešić i pedagogica Lejla Mehanović, održale radionicu „Nasilno ponašanje u vezi“.

Cilj radionice je bio prepoznati različite vrste nasilja u  mladalačkim vezama, razjasniti uzroke nasilničkog ponašanja, osvijestiti posljedice trpljenja nasilne veze, saznati načine izlaska iz ovakve veze i traženja pomoći na pravom mjestu.

Na kraju radionice, učesnice i jedan učesnik su zaključili da je radionica bila vrlo korisna, da znaju da nasilje ne smiju prihvatati, niti tražiti izgovore za njegovo trpljenje, da „NE“ uvijek znači „NE“, da su roditelji, razrednik i pedagog prve osobe kojima se mogu obratiti ukoliko dožive nasilje u vezi i da ne mogu sami promjeniti nečije nasilno ponašanje, niti riješiti problem.

Naučili smo da se veze i odnosi uvijek grade na poštivanju partnera i povjerenju i da se veza stalno njeguje i održava, podjednako sa obje uključene strane.

Radionica je planirana da bude održana 9.3., jer smatramo da je razvijanje životnih kompetencija, osnaživanje djevojčica i pripremanje za život ispravan način za obilježevanje Međunarodnog dana žena, 8. marta.