Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Mješovita srednja škola Živinice je zajedno sa Gimnazijom Živinice organizovala svečanu akademiju.

Na samom početku svečane akademije intonirana je himna a potom je pročitan kratak referat o historiji naše zemlje. Učenici dramske i  recitatorske sekcije naše škole i recitatorska i horska sekcija Gimnazije su pripremili i izveli prigodan program posvećen našoj domovini. Ovo je bila prilika i da se pročitaju učenički literarni radovi koji su osvojili prva mjesta na literarnim konkursima koje su raspisali Pedagoški zavod Tuzla i JU  Bosanski kulturni centar Živinice. Tema na konkursima je bila ”Moja domovina”. Naš učenik Ajdin Hurić (2m1)  je pročitao svoj literarni sastav, za koji je osvojio prvo mjesto.

Naša škola je takođe bila uključena u aktivnosti na obilježavanju Dana nezavisnosti koji je organizovala  Općina Živinice. Svi učesnici ovih aktivnosti su krenuli ispred Druge osnovne škole Živinice u pratnji gradskog živiničke Limene glazbe  do Parka bosanskih branilaca,   gdje su predsjednik Vlade TK, gradonačelnik Živinica, predsjedavajući gradskog vijeća, te predstavnici   javnih ustanova ostalih organizacija i partija položili cvijeće na spomen obilježje i minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast poginulim borcima.

Poslije polaganja cvijeća , prisutni su se uputili prema Bosanskom kulturnom centru Živinice, gdje su prisustvovali svečanoj akademiji u kojem su učestvovala djeca  Gradskog obdaništa Živinice, dramska sekcija Druge osnovne škole,  recitatorska sekcija Mješovite srednje škole Živinice,  Gradski hor Živinice i Kulturno-umjetničko drušvo Živinice.

Premijer Denijal Tulumović, gradonačelnik Samir Kamenjaković i predsjedavajući Gradskog vijeća Nail Jusić su uručitli priznanja i plakete direktoru Prve osnovne škole Živinice Omeru Ramiću  i direktoru  Mješovite srednje škole  Živinice Osmanu Havušiću,  koje us proglašene  najboljim škola u svojim kategorijama za školsku 2018. /2019.  godinu  po kriterijima  Pedagoškog zavoda TK.

Javna ustanova Mješovita srednja škola Živinice Vam čestita 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.