PISA istraživanje u Bosni i Hercegovini provodi Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje koja ima ulogu državnog PISA centra sa školskim saradnicima koji su imenovani od strane Agencije i koji su zaduženi za provedbu PISA istraživanja u svojim školama.

O važnosti PISA testiranja govori nam školski saradnik, u JU Mješovitovj srednjoj školi Živinice, mr.Midhat Umihanić, dipl.ing,el.

“Program za međunarodnu procjenu učeničkih postignuća PISA 2018 u kojem ove godine prvi put učestvuju i učenici iz BiH pocinje 2. aprila. PISA je međunarodno istraživanje znanja i vještina učenika iz tri oblasti (čitalačka, matematička i pismenost iz prirodnih nauka), a za cilj ima evaluaciju obrazovnih sistema. Provodi se pod okriljem OECD-a u 82 države svijeta.

Bosna i Hercegovina prvi put ove godine učestvuje u PISA istraživanju. Važnost istraživanja ogleda se u dobijanju međunarodno usporedivih podataka o učeničkim postignućima i kvalitetu obrazovnih sistema. Fokus nije na propitivanju nastavnog plana i programa, već na procjeni primjene znanja i vještina u stvarnom životu učenika.

JU Mješovita srednja škola Živinice, nakon uspješno provedenog probnog istraživanja tokom 2017. godine, i ove godine učestvuje u glavnom PISA 2018 testiranju.

Cilj probnog istraživanja je bio dobiti informacije o tehničkoj pripremljenosti i adekvatnosti PISA zadataka za uspješno provođenje istraživanja u Bosni i Hercegovini, a bitno je i za uspješnu implementaciju glavnog istraživanja koje će biti održano u 2018.godini.

Važnost kontinuiranog učešća Bosne i Hercegovine u međunarodnim istraživanjima ogleda se i u praćenju promjena u obrazovnim sistemima u BiH i doprinosi donošenju odluka u cilju unapređenja kvalitete obrazovanja.

Podaci istraživanja će dati informaciju o stanju obrazovanja u BiH u odnosu na druge zemlje, s posebnim naglaskom na zemlje regiona.

Testiranje u našoj školi obavljeno je dana 04.04.2018 godine. Testirano je 46 učenika u dvije sesije, koji su ujedno i dio tima  koji će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na međunarodnom nivou. Svoj doprinos u realizaciji ovog projekta dao je menadžment škole kao i profesori mr. Izet Jagodić, dipl.ing.el. i Osman Jahić, dipl.ing.el. Testiranje je prošlo uspješno i provedeno je prema predviđenim pravilima za PISA testiranje.

Detalnije možete pogledati u video prilogu: