Uprava policije MUP-a TK u saradnji sa UNDP-jem provodi kampanju “Oružje ne štiti – oružje ubija” u okviru koje je i u našoj školi danas održano predavanje o opasnostima koje mogu nastati nestručnom upotrebom vatrenog oružja, minsko-eksplozivnih sredstava ili odbacivanjem minsko-eksplozivnih sredstava na javnim mjestima.

Predavanje je održao policijski službenik zadužen za rad policije u zajednici PU Živinice, Zirajet Bešić. Predavanju su  prisustvovali učenici III razreda naše škole koji se školuju za zanimanja stolar, tapetar, šumarski tehničar i medicinska sestra-tehničar. Učenici su, kroz predavanje i rad sa predstavnikom policije došli do zaključka da se nesreće sa oružjem ne dešavaju “negdje drugo i nekome drugome”, da mlade vodi radoznalost da probaju koristiti oružje, što često dovodi do tragičnih posljedica, koje ostavljaju i tjelesne i psihičke traume, te da se oružjem ne pokazuje hrabrost, nego slabost i strah.

Također, učenici su upoznati i sa odredbama zakona koje se odnose na nezakonito posjedovanje i upotrebu oružja.

Na kraju predavanja, svi učesnici su od našeg gosta dobili i zanimljive poklone (kačkete, dukserice, vrećice za obuću i flašice za vodu).