Dana 4.4.2018.godine (srijeda) ucenici III mt1 i IIImt3 su pojetili CROPS (centar za rehabilitaciju i odvikavanje od psihoaktivnih supstanci) u Smolucoj-Lukavac. Posjeta je obaveljna u okviru nastavnog predmeta“ Medicinska psihologija i pedagogija“ a cilj posjete je da se ucenici sto bolje upoznaju sa posljedicama konzumiranja psihoaktivnih supstanci. Po dolasku u Centar docekani smo od strane  pedagogice i odgajatelja. Smjestili su nas u prostoriju gdje smo bili upoznati sa radom Centra. U sklopu rehabilitacijskog programa zastupljene su Psihološka terapija odnosno individualni i grupni rad psihologa sa korisnicima usluga Centra te vidovi art terapije, radno-okupaciona terapija koja podrazumijeva radove na čišćenju i uređenju prostorija i kruga Centra, manje poljoprivredne radove (vrt, plastenici, vinograd, manji voćnjak, redovne aktivnosti: kuhinja, kotlovnica, vešeraj itd.); Duhovna terapija (zastupljene su sve konfesije) , Slobodne aktivnosti (Mali fudbal, košarka, stoni tenis, TV program (satelitska tv total), računari, teretana, izlasci u Lukavac, Tuzlu “na kafu”, posjete kulturnim manifestacijama, izleti ili onako kako sebi korisnik usluga pripremi to slobodno vrijeme).

Nakon toga jedan sticenik Centra je ispricao svoju ispovijest( pakao kroz koji je prosao u svijetu droge) gdje su ucenici mogli postavljati pitanja o svemu sto ih zanima. Nakon konverzacije obisli smo Centar i tu smo imali priliku vidjeti sve ono cime se oni bave kao i provesti vrijeme sa sticenicima Centra. Dogovorena je i daljnja saradnja Centra i skole kao i skora posjeta nama.

Problem ovisnosti o psihoaktivnim supstancama u našem društvu je u porastu, a tretman ovisnika praćen je brojnim otežavajućim okolnostima i problemima. Dobna granica konzumenata droge sve je niža. Problem ovisnosti nije nešto pred čime treba zatvoriti oči nego otvoriti um.

Nastavnici voditelji su bili razrednici gore navedenih odjeljenja prof. Azra Mehic, prof.Sanela Halilovic i predmetni prof. Ivana Mijatovic.