Udruženje ,,Mladi Tuzle” Tuzla  je da 30. oktobra 2018. godine odigralo je predstavu ” S druge strane granice” na Velikoj sceni JU Bosanski kulturni centar Živinice namijenjenu učenicima osnovnih i srednjih škola opštine Živinice. Učenici nekoliko drugih razreda naše škole su imali priliku uživati u   predstavi koja je dio projekta ”Socijalna uključenost – pravo a ne privilegija”.

Senarij za predstavu je nastao kao rezultat dvomjesečnog istraživanja problematike masovnog odlaska građana Bosne i Hercegovine u zemlje Evrope. Ti rezultati su objedinjeni u jednu priču koja je smještena u azilantki centar u Njemačkoj, grad Berlin, područje Siemensstadt, Motardstraβe.

U centru zbivanja je djevojčica Jasmina iz BiH, žrtva trgovine ljudima, koja nam kroz svoju ispovijest otkriva detalje o tome kako je uvučena u lanac trgovine ljudima, kako se kao djevjčica od 15 godina udala i kako joj je sa jedini cilj da uštedi novac koji dobija od azilantskog centra kako bi se vratila u BiH.

Pored nje je porodica sa dvoje djece kojima  su na putu do azilantskog centra izgubljeni identifikacijski dokumenti. S druge strane je tu i mladi bračni par iz Republike Srpske koji, u sukobu sa porodicom iz Federacije BiH,  akcentuje problem nacionalizma koji je ukorijenjen i jedan od razloga usporenog razvoja BiH.

Ovu priču iz azilantskog centra prenosi  novinarski tim iz Bosne i Hercegovine koji je došao u azilantski centar da snimi televizijsku emisiju ”S druge strane granice”. Kroz snimanje te emisije se otkriva činjenica da su svi azilanti došli u Njemačku sa nadom u bolji život. Međutim, dolaskom u azilantski centar suočavaju se sa surovom realnošću. Kada shvate da u Njemačkoj život nije idealan i kada požele da se vrate, tek tada nastaju pravi problemi. Odjavljeni sa biroa gube pravo na zdravstvenu zaštitu a  djeca su isključena iz obrazovnog sistema. Nemaju pravo na azil a u Bosni su sve izgubili.

Poruka za mlade koji žele da idu u Njemačku je sljedeća: Njemačku je zahvatila izbjeglička kriza i zemlje sa Balkana nisu prioritet Njemačke. Tamo smo građani drugog reda, višak. Bolje je ostati u Bosni i popravljati situaciju nego otići u Njemačku i početi život nanovo.