U utorak, 17. decembra 2019.godine u 18,00 sati, učenici 4mt2, 2mt3 i 2el3 su  prisustvovali promociji knjige ”Alea” Senada Švrake u Bosanskom kulturnom centru  Živinice.

Autor  je prisutnima  pričao o svom putovanju jedrilicom po morima i okeanima  a sve to je ilustrovao vrlo ineresantnim  fotografijama sa tog putovanja. Za kormilom devet metarske jedrilice ”Alea”, tuzlanski moreplovac je prokrstario Mediteran, Crveno more i Indijski okean, kao prvi bosanac kome je to pošlo za rukom. Od prvih nesigurnih izlazaka na more, savladavanja osnova jedrenja i navigacije, do borbe sa nevremenom na Jadranskom moru, opasnog Crvenog mora, nadmudrivanja sa piratima u Adenskom zalivu i naporne prekookeanske plovidbe koja je brod i kapetana odvela čak do Tajlanda, pisac zanimljivim i pristupačnim stilom vodi čitaoca u egzotični svijet dalekih mora.

”Alea” je vrhunsko štivo u kojem će svaki zaljubljenik u more i avanture, ali i svaki ljubitelj dobre priče, istinski uživati. Stotine fotografija sa krstarenja, kao i nekoliko odlomaka iz knjige, dostupni su i na Facebook stranici autora: http://www.facebook.com/barba.bih  i  omogućuju uvid u začuđujuće bogatstvo sadržaja opisanog u knjizi.

Informacije o promiciji možete naći i na: https://rtvzivinice.tv/u-zivinicama-promovisana-knjiga-%CB%9Dalea%CB%9D-senada-svrake/

Učenici su na promociji bili u pratnji profesora: Salihović Edina, Lolić Admira, Ramić Samire, Mehić Azre i Divković Danire.