Danas je u Mješovitoj srednjoj školi Živinice održana posljednja planirana radionica iz projekta „Globalna sedmica poduzetništva“. Provodi se u sklopu projekta jačanja lokalnog ekonomskog razvoja „GOLD“, koji je finansiran od strane američke agencije za međunarodni razvoj USAID i švedske agencije za međunarodni razvoj Sida.

Na današnjoj radionici bili su prisutni učenici završnih razreda Poljoprivredne škole. O značaju teme govorio je stručni saradnik za poljoprivredu u općini Živinice mr.Mirsad Butković:

“Naša je želja da mladim prezentujemo mogućnosti zapošljavanja u agraru i to je naše strateško opredjeljenje. Ove godine smo u saradnji sa Ministrstvom poljoprivrede TK donijeli Zakon o poljoprivredi i ruralnom razvoju, gdje želimo sve zainteresovane zaposliti na vlastitim imanjima, pri čemu će imati radni staž , te socijalno i zdravstveno osiguranje, kao pomoć Minsitarstva i općine Živinice. Na taj način sto odstotnim sufinansiranjem ćemo zaposliti značajan broj mladih kadrova, koji više neće biti teret na biroima zapošljavanja, jer je cilj da dobijemo što više radnih mjesta na kućnom pragu, kako bi mladi ostajali a ne odlazili iz svoje domovine. I dalje ćemo nastojati obrazovati kadrove i podržavati ovakve projekte”, rekao je Butković.

Na današnjoj radionici u MSŠ mladima je govorio poljoprivrednik Nevres Džananović, koji je iznio svoje praktične primjere rada na agraru u Bašigovcima:

“Odavno sam shvatio da je prošlo vrijeme kada su se gradili veliki privredni kapaciteti, te sam na vrijeme počeo biznis na vlasitom imanju. Bavim se povrtlarstvom i stočarstvom, tako da imam široku lepezu proizvodnje jagode na 4 dunuma, a po dunum su paprika, paradaiz, krastavci i drugo povrće. Sve to prodam na pijaci. Još imam oko 120 ovaca, 4 krave, preko 500 tovljenih pilića u turnusu i potrebnu mehanizaciju koja mi pomaže. Sve to radimo moja supruga Nevresa i ja, novca uvijek imamo, a nadam se da će novi Zakon omoguiti još bolji život poljoprivrednicima”.

Još se čulo iz prakse poljoprivredne proizvodnje kako nije potrebno praviti mnogo buke oko uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda, već domaćom ponudom-kvalitetom i cijenama odbiti uvoznike!