U okviru manifestacije ‘’Dani dijaspore 2020’’, čiji organizator je Grad Živinice, dvije učenice Mješovite srednje škole Živinice Amra Aljić i Azra Imamović  su se 27. januara 2020. godine građanima Živinica predstavile svojom prvom samostalnom izložbom slika.

Amra i Azra su prije nekoliko mjeseci došle na ideju da  organizuju svoju prvu izložbu koja bi bila humanitarnog karaktera.  U saradnji sa gradonačelnikom Samirom Kamenjakovićm i Bosanskim kulturnim centrom Živinice njihova ideja je sprovedena u djelo. Zbog specifične situacije  izazvane pandemijom korona virusa  izložba je i organizovana uz pridržavanje propisanih mjera. Oni koji nisu mogli prisustvovati izložbi, mogli su vidjeti njihove slike na njihovim facebook profililma i na taj način ih rezervisati.  Važno je napomenuti da je izložba humanitarnog karaktera i da je novac od prodaje slika  namijenjen  udruženju ‘’Vrati mi osmijeh’’ Živinice. Manji dio novca ide na pokrivanje troškova materijala.

Amra (4. razred) i Azra (2. razred) su skromne, vrijedne i odlične učenice medicinske škole. Pored mnogobrojnih školskih obaveza našle su vremena i da slikaju. Neke od njihovih slika već krase zidove naše škole a mnoge će da krase  zidove u kućama  i stanovima naših Živiničana.

Ponosni smo na  njihov rad i nadamo se da je ova izložba samo početak i  da će do kraja ove školske godine organizovati i jednu izložbu u prostorijama Javne ustanove Mješovita srednja škole Živinice. Želimo im puno sreće i uspjeha u daljem umjetničkom radu.

Snimak sa izložbe možete pogledati večeras 28. 12. 2020. Godine na TV Živinice u emisiji Info Blok u 18,30.