Protekle dane u našoj školi obilježilo je stručno usavršavanje, tj. realizacija tema iz različitih oblasti, a s ciljem unapređenja nastavnog procesa. Svaki dan su bile predstavljene po dvije teme. Sve su teme bile kvalitetno obrađene i potpomognute upotrebom audio-vizuelnih sredstava, a neke od njih su sadržale istraživački rad.

Teme su bile sljedeće: aktiv medicinske struke “Dijabetes kod učenika”- Osman Havušić, prof.; aktiv društvenih nauka i ekonomike “Kreiranje sigurnog školskog okruženja s ciljem prevencije verbalnog nasilja među učenicima” -Ivana Mijatović, prof., “Pogled u cjeloživotno učenje” Igor Primorac,prof., “Motivisanje učenika u procesu izvođenja nastave”- Muamera Čamdžić, prof.; aktiv elektrotehnike “Medijsko opismenjavanje u školama”- Hamdo Salkić, prof.; aktiv hemije, biologije i frizerske struke “Prehrana i njen uticaj na ponašanje i učenje kod djece” Sead Noćajević,prof.;  pedagog “Adolescencija” – Lejla Burgić; “Planiranje projekta u nastavi – Projektna nastava – Štetni uticaji nargile na psihofizički razvoj čovjeka” – Mela Čeliković, prof., Edisa Dugalić,prof., i Azra Mehić,prof.

U okviru svih tema istaknute su neke od slabosti i dobrih strana sa kojima se profesori susreću u nastavi, kao i preporuke kako djelovati u odgovarajućim situacijama kada je u pitanju dijabetes kod učenika, pojave verbalnog nasilja koje svakodnevno uzima maha što za rezultat ima potištene učenike i nezdravo okruženje, koliko je važno da svakodnevno motivišemo učenike, kao i svakodnevni rad na sebi u procesu obrazovanja. Bez sumnje, nužno je raditi i sa učenicima i roditeljima vezano za ishranu ukoliko želimo imati maksimalne i manje stresne ishode u procesu učenja, kao i to da roditelji posvete maksimalnu pažnju kada je u pitanju konzumiranje nargile, jer izuzetno šteti psihofizičkom razvoju čovjeka.