Dana 20.12.2018.godine (četvrtak) učenici IIImt2  odjeljenja  i članovi sekcija „Prevencija bolesti ovisnosti“ i „Promocija zdravlja“ naše škole  su pojetili CROPS  (Centar za rehabilitaciju i odvikavanje od psihoaktivnih supstanci) u Smolućoj, Lukavac.  Cilj posjete je da se učenici što bolje upoznaju sa posljedicama konzumiranja psihoaktivnih supstanci ali i drugih vrsta ovisnosti.

Učenike su dočekali  pedagogica i odgajatelj koji su ih upoznali sa radom Centra. U sklopu rehabilitacijskog programa zastupljene su sljedeće terapije:  psihološka terapija –  individualni i grupni rad psihologa sa korisnicima usluga   Centra, art terapija,  radno–okupaciona terapija koja podrazumijeva radove na čišćenju i uređenju prostorija i kruga Centra, manje  oljoprivredne radove (vrt, plastenici, vinograd, manji voćnjak, redovne aktivnosti: kuhinja, kotlovnica, vešeraj itd.),  duhovna terapija (zastupljene su sve konfesije),  slobodne aktivnosti (mali fudbal, košarka, stoni tenis, TV program (satelitska tv total), računari,   teretana, izlasci u Lukavac, Tuzlu “na kafu”, posjete kulturnim manifestacijama, izleti ili onako kako sebi korisnik usluga pripremi to slobodno vrijeme) .

Nakon toga dva štićenika Centra su ispričali svoje ispovijesti (pakao kroz koji su prosli u svijetu droge) gdje su učenici mogli postavljati pitanja o svemu što ih zanima. Nakon razgovora učenici su  obišli Centar i imali priliku a vide sve ono čime se oni bave kao i priliku da provedu neko vrijeme  sa štićenicima Centra. Dogovorena je i daljnja saradnja Centra kao i skora posjeta našoj školi.

Problem ovisnosti o psihoaktivnim supstancama u našem društvu je u porastu, a tretman ovisnika praćen je brojnim otežavajućim okolnostima i problemima. Dobna granica konzumenata droge sve je niža. Problem ovisnosti nije nešto pred čime treba zatvoriti oči nego otvoriti um.

Učenici su u posjetu išli sa profesoricama:  Alisom Husanović, Edinom Bandović i Ivanom Mijatović, koja je ujedno i koordinatorica  ovih aktivnosti.