Učenici drvoprerađivačke struke u okviru nastavnog plana izvršili su posjetu proizvodnih pogona koja je predviđena godišnjim planom i programom rada:

Zaherex Srebrenik, preduzece koji u svom proizvodnom procesu  imaju proizvodnju i konfekciju tapetarske spužve, opruga za proizvodnju žičanih jezgri, te proizvodnju žičanih jezgri raznih dimenzija za tapetarske proizvode, kao i proizvodnju madraca, jorgana, jastuka.

Okupljanje je predviđeno u 7 sati, a polazak u 7 sati i 30 min. U Srebrenik smo stigli oko 9 sati.

Posjetu je izvelo 37 učenika,  većinom tapetara, a nešto manje stolara od prvih do trećih razreda, sa tri profesora praktične nastave: Redžić Dževadom, Redđić Iljazom, Bojagić Mehmedalijom, dva profesora stučno-teorijske nastave, Hodžić Mehom, Tursić Muberom,  razrednim starješinom 2d2 Fahretom Podgorčević, i pomoćnikom direktora Nevresom Salihovićem.

Domaćini ove renomirane firme  u BiH su  nas upoznali sa proizvodnim programom.

Obilazak smo počeli u pogonu za proizvodnju spužve. Tu nas je sa proizvodnim procesom upoznao tehnolog fabrike.Obišli smo i pogon za konfekcioniranje-rezanje spužve iz odlivaka.

Nakon toga u vodstvu tehnologa za proizvodnju tapaciranog namještaja obilazimo  stolarske pogone gdje se vrši krojenje elemenata i priprema konstrukcija budućeg proizvoda,  potom krojenje i šivenje presvlaka, kao i završne operacije na tapaciranom namještaju, sve do pakovanja.

Nakon toga smo posjetili pogon za proizvodnju opruga raznih vrsta te proizvodnju žičanih jezgri. dimenzija, a u nastavku istog pogona smo uživo vidjeli proizvodnju raznih vrsta i dimenzija dušeke, madrace, jogija, a potom i proizvodnju jorgana i jastuka na savremeni način.

Stručni majstori nisu krili svoje znanje i sa zadovoljstvom su nastojali makar dio svog znanja prenijeti na učenike  drvoprerađivačke struke, i još jednom pokazali  da je je potraznja za ovim kadrovima je velika.

Posjetu u Zaharexu smo završili oko 11 i 30.

Krenuli smo prema Gračanici  gdje smo u gradu napravili pauzu od nekih 40 setak minuta. Zatim smo krenuli u posjetu preduzeću za proizvodnju mebl štofova za tapetarstvo kao i vlastitu proizvodnju tapaciranog i pločastog namještaja, te salon u kojem se nalaze izloženi gotovi  tapacirani i pločasti proizvodi.

Prvi put su se učenici, a i neki nastavnici susreli sa tehnologijom proizvodnje mebl štofa i upoznali uzivo ovaj tehnološki proces koji je mnoge ostavio bez daha, sama izrada a i ambijent u kojem se nalaze mašine i radnici.

Posebnu pažnju nam je posvetio majstor u pogonu za proizvodnju pločastog mnamještaja, na CNC mašini gdje je izvršio prezentaciju izrade jednog složenog elementa kuhinje na medijapan ploči, te izradi natpisa naše škole na ploči koju smo ponijeli sa sobom.

Poslije obilaska pogona Hajrić proma u Gračanici, učenici su imali sat vremena slobodno u Tržnom centru Etna koje su iskoristili po svojim željama.