Učenice Amina Hodžić i Amila Pepić iz 1 mt2 razreda naše škole su prije dva dana imale priliku učestvovati na ALICE masterclassu.

ALICE Masterclass je jednodnevna aktivnost koja se odvija na univerzitetu ili istraživačkom institutu, koji je odabran da te godine bude domaćin. Istraživači pozivaju srednjoškolce da se uključe u rad masterclassa i puštaju ih da budu naučnici na jedan dan, a sve aktivnosti su podržane i praćene od strane CERN-ovog programa ALICE*.

U nastavku su učenice sa nama podijelile svoje iskustvo učešća u jednoj tako velikoj i zanimljivoj aktivnosti.

“Nakon učešća na Zimskoj školi fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli, na kojoj smo stekle odlično znanje i iskustva, prof. Melisa Begić nam je predložila učešće na ALICE Masterclassu. Sa velikim zadovoljstvom smo se prijavile. Masterclass se održavao online.

Dobrodošlicu nam je poželjela prof. dr. Azra Gazibegović Busuladžić i odmah smo krenuli sa prvim predavanjem. Prvo predavanje pod nazivom “U potrazi sa nestajućim materijalom”, vodio je dr. Amel Duraković . Nakon toga smo imali predavanje na temu “Čestice, poznato i nepoznato” koje je vodio Nudžeim Selimović, student na Univerzitetu u Zurichu.

Zanimljivu prezentaciju o ALICE detektoru nam je održala Despina Hatzifotiadou iz Bologne. Predavanje je bilo na engleskom jeziku, što je samo predavanje učinilo još zanimljivijim. Nakon pauze smo pristupili Hands on sesiji kroz koju su nas proveli Hedim Osmanović sa Enom Karić sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Na kraju dana, utiske i rezultate smo razmijenili sa predstavnicima iz Mexica, Grčke, Sarajeva i Tuzle. Mnogo novih i zanimljivih stvari smo naučile kroz zabavu i drago nam je da smo bile dio Masterclassa, te dobile certifikate kao trajno sjećanje na ovo divno iskustvo.”

Amina Hodžić i Amila Pepić, 1mt2
*CERN je međunarodna institucija za nuklearna istraživanja kojoj su svrha fundamentalna istraživanja, bez direktnih tehnoloških ili komercijalnih ciljeva, na području fizike elementarnih čestica, a ALICE (A Large Ion Collider Experiment)  je  jedan od četiri velika eksperimenta na Velikom hadronskom sudaraču CERN-a, dizajniran je za proučavanje sudara teških jona.