Učenici I mt3, I m2, I el2 i III el1 odjeljenja naše škole, uz pratnju profesorica Jasmine Fočić, Behije Nasupović, Esme Šehić, Ilvane Kijametović Kitić i pedagogice Lejle Mehanović, su danas učestvovali u obilježavanju Dana bijelih traka, u organizaciji Udruženja “Živaktiv”.

Dan bijelih traka obilježava se 31. maja svake godine u znak sjećanja na 31. maj 1992. godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale naredbu da nesrpsko stanovništvo obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko ruke.

U toku rata 1992.-1995. godine u Prijedoru je ubijeno 102 djece, a naši učenici su u znak sjećanja na ubijenu djecu Prijedora u koloni prošli kroz Živinice i u gradskom spomen parku položili 102 ruže sa imenima ubijene prijedorske djece.

Sjećanje na žrtve rata od 1992.-1995. godine je naša obaveza i učenici naše škole njeguju kulturu sjećanja, da se žrtve ne zaborave i da se vječno opominje, da se nikada više ne ponavljaju ovakvi zločini. Jer nas se tiče!