Učenici naše škole su od oktobra 2020. godine učestvovali u projektu 1BIH,1BOOK, koji je podržala Američka ambasada u BiH, a u projektu je do sada učestvovalo ukupno 85 škola iz cijele Bosne i Hercegovine.

Projekat je podrazumijevao niz raznovrsnih aktivnosti. Prva aktivnost je bila čitanje knjige Dear Martin, koju je napisala Nic Stone. Školski Reading Club se sastajao svakog četvrtka i analizirao knjigu po poglavljima.

U februaru ove godine učenici uključeni u projekat su, zajedno sa učenicima Gimnazije Živinice, izradili zajednički projekat pod nazivom ‘UNITED’. Tokom 2,5 mjeseca realizacije projekta, učenici su učestvovali u radionicama, diskutovali na bosanskom i engleskom jeziku, djelovali u klubovima za pisanje, crtanje i izradu bedževa. Tokom projekta učenici ove dvije partnerske škole su se bliže upoznali i diskutovali  o rasizmu, predrasudama, stereotipima, diskriminaciji, nejednakostima i svakodnevnim problemima na koje nailaze. Nakon izrade radova (crteža, pisama i bedževa) učenici su u Tuzli, kod biste Martina Lutera Kinga, čitalio svoje literarne radove, dijelili bedževe i svojim zagovaranje djelovali na podizanje svijesti o problemima rasizma, diskriminacije i nejednakosti u našem okruženju.

Koordinatorice projekata s bile prof. Adnana Aščić (Mješovita srednja škola Živinice) i prof. Gordana Tadić (Gimnazija Živinice).

Ovo je prvi projekat ove vrste u koji se uključila nasa škola. Učenici su iskazali svoje zadovoljstvo učestvujući u ovom zadatku. Prvi puta su se mogli izjasniti o gore navedenim temama i svi su se složili da nam ovakvih projekata treba što više u BiH,  kako bi poticali svijest o toleranciji i društvenoj jednakosti.