Učenice naše škole, Amila Meštrić (4m1) i Nasiha Salihović (2mt1), su u periodu od 13. do 15. novembra 2023. godine boravile u Bugojnu i učestvovale u aktivnostima u sklopu Erasmus+ projekta za mlade “Inkluzija i sigurnost u digitalno doba – INSADIA” koji se realizuje kroz saradnju organizacija iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i Albanije tokom perioda 2023. – 2025. godine.

Domaćin događaja je bilo Dječije pozorište “EKO ART” Bugojno, koje je pored učesnica iz našeg grada ugostilo i mlade iz Konjica i Banja Luke.

Učešće na projektu tokom tri dana podrazumijevalo je rad na dramskim radionicama gdje je cilj osnaživanje mladih i promicanje zdrave upotrebe digitalne tehnologije. Radionice su bile fokusirane na upotrebu dramskih tehnika u razvoju kritičkog razmišljanja, postavljanja granica, rješavanje digitalnih ovisnosti i borbu protiv cyberbullyinga. Također, ovaj projekat je ponudio mladim osobama bitne vještine za odgovorno i samouvjereno snalaženje u digitalnom svijetu.

Naše učenice su prepoznate od strane organizacije UG “Aplauz” Živinice, koji im je i ponudio mogućnost učešća u ovoj aktivnosti, kao istaknute članice koje iskazuju želju za napredovanjem i učenjem te su u cilju razvijanja kapaciteta i spremnosti izabrane kao učesnice na ovom vrijednom projektu.