Već treću godinu zaredom Festival srednjoškolskog teatra BiH održao se na sceni BKC-a Živinice, u organizaciji Centra za dramski odgoj Mostar, BKC-a Živinice, JU MSŠ Živinice i JU Gimnazija Živinice, a pod pokroviteljstvom Gradonačelnika dr. sci. Samira Kamenjakovića. Festival je svečano otvoren 15.04. (ponedjeljak), s početkom u 10:00 sati, a zatvoren večeras, 19.4.2019.godine (petak), gdje su oni najbolji na festivalu dobili i nagrade.

U toku pet festivalskih dana prikazane su predstave kroz koje su mladi ljudi progovorili o problemima koji muče njih i zajednice iz kojih dolaze, a došli su iz Kostajnice, Tuzle, Trebinja, Stoca, Mostara, Kaknja, Bugojna, Sarajeva, Banja Luke, Zavidovića, Gračanice i naravno Živinica.

Učenici naše škole su imali priliku da pogledaju sve predstave i iskoristili su to, zajedno sa svojim  profesorima. Predstave  koje su se održavale u utorak, 16.4.,  bile su zatvorene za javnost zbog Dana žalosti. Sve predstave pomno je pratio tročlani žiri u sastavu: Kemal Bašić, dramaturg, predsjednik žirija, Dražen Pavlović, magistar umjetnosti, i Emir Ibrahimović, diplomirani glumac.  S obzirom da se prikazuju predstave koje vode profesori srednjih škola, kao i one koje vode profesionalci, nagrade su podijeljene u dvije skupine. Nagradu za najbolju predstavu u cjelini, u kategoriji srednjih škola, osvojio je KŠC Sarajevo sa predstavom „Don Quijote“ koja je, nažalost, prikazana u utorak pa naši učenici nisu uspjeli uživati u briljantnoj izvedbi mladih Sarajlija. Nagradu za najbolju predstavu u cjelini, u kategoriji profesionalno vođenih trupa, osvojio je Mostarski teatar mladih za „Propalu predstavu“.

Dramska sekcija naše škole, pod rukovodstvom profesorice Samire Ramić, predstavila se predstavom pod nazivom „Hotel California“ za koju je tekst napisao  učenik Adem Musić, a režirala je   učenica Ajla Babić. Stručni žiri je donio odluku da nagradu za najbolji tekst dodijeli upravo Ademu Musiću. Čestitamo učeniku, mentorici, ali i svim članovima dramske sekcije, koji su na najdostojniji način predstavili našu školu. Sljedeći korak prave već u ponedjeljak, 22.4.2019.godine, kada će učestvovati na Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Bosne i Hercegovine u Konjicu. Sretno!