ČUVAJ ZDRAVLJE

Učenici naše škole u sklopu projekta ”Nasilje nije nikad rješenje” u saradnji sa MIOS Tuzla ukazuju na problem svakodnevnice, okidača mnogih bolesti, stresa.

Da bi mogli voditi zdrav i produktivan život pored brige o fizičkom zdravlju, neophodno je voditi računa i o mentalnom zdravlju.

Nadbubrežne žlijezde stvaraju životno važne hormone, od kojih i adrenalin i kortizol. Adrenalin i kortizol služe našem organizmu kao odbrambeni mehanizam od stresa.

Nakon reakcije na stresnu situaciju, nivo kortizola i adrenalina opada, a puls i krvni pritisak se vraćaju u normalu. Ali, ako se stresne situacije gomilaju jedna za drugom, organizam nema vremena da se oporavi.

Hronični stres je rezultat dugotrajnih životnih situacija koje iscrpljuju odbrambene mehanizme organizma. Osobe koje imaju slabije mehanizme odbrane (pretežno djeca) u stresnim situacijama reaguju hroničnim, produženim stresom, što izaziva stanja kao što su depresija, fobije, itd…

Liječenje stresa podrazumijeva: odmor, najmanje 8 sati sna dnevno, redovnu fizičku aktivnost, boravak u prirodi, redovne obroke i izbjegavanje stresnih situacija.

Namirnice koje pomažu u borbi protiv stresa!

BILJNI ČAJ – Doprinosi osjećaju topline i smirenosti!

ČOKOLADA – Čokolada je bogata antioksidantima koji snižavaju nivo hormona stresa!

RIBA – Doprinosi zdravlju srca!

MLIJEKO – Hrana bogata kalcijem jedna je od osnovnih namirnica zdrave ishrane, odlična je za zdravlje kostiju. Mlijeko i ostale namirnice bogate kalcijem pomažu odmoru mišića.

Projektni tim čine sljedeći učenici: Edina Halilbašić, Belma Goletić, Halid Muminović, Amra Mušić, Ajla Siočić, Asja Brčaninović, Azra Mahmutbegović, Belmina Kahrimanović, Džana Butković, Fatima Bojić, Fatima Suljić, Lejla Šarić, Erna Dizdarević, Maja Pašalić, Senahid Šehić, Amel Čičkušić i Senada Abadžić.

Mentor učenicima je profesorica Alma Šahbegović, a projekat finansira MIOS Tuzla.