Općina Živinice i Mješovita srednja škola Živinice učestvuju u organizaciji događaja „Globalna sedmica poduzetništva“, koji se održava u periodu od 17.do 23.novembra. Globalna sedmica poduzetništva realizuje se u sklopu projekta jačanja lokalnog ekonomskog razvoja „GOLD“ koji je finansiran od strane američke agencije za međunarodni razvoj USAID i švedske agencije za međunarodni razvoj Sida.

Glavni cilj ovog događaja jeste podizanje poduzetničkog duha kod učenika, studenata i nezaposlenih lica. Ovaj događaj obilježava se na razne načine širom svijeta, a Općina Živinice će ovaj događaj obilježiti u saradnji sa Mješovitom srednjom školom Živinice, tako što će u prostorijama MSŠ Živinice okupiti određeni broj učenika završnih razreda gdje će im se predstaviti nekoliko uspješnih poduzetnika sa područja Općine Živinice, koji će im ispričati svoju uspješnu priču, te sve pozitivne i negativne strane poduzetništva.

Pored njih, tu će biti i predstavnici lokalne samouprave koji će predstaviti pomoć Općine u razvoju poduzetničkog duha kod učenika srednjih škola kao i nezaposlenih lica. Globalna sedmica poduzetništva predstavlja inicijativu koja treba da inspiriše, poveže, savjetuje i angažuje mlade ljude da prihvate inovacije, maštovitost i kreativnost, da pretvore svoje ideje u stvarnost.

Inspiriše – Što više mladih ljudi do 30 godina starosti upoznati sa pojmom poduzimljivog ponašanja,

Poveže – Povezati mlade ljude zanemarujući državne granice u globalnom naporu da se pronađu nove ideje,

Savjetuje – Pridobiti aktivne i inspirativne poduzetnike širom svijeta da obučavaju i savjetuju sljedeću generaciju poduzimljivih talenata kako bi ostvarili svoje poduzetničke snove,

Angažuje – Informisati lidere i kreatore politike da je poduzetništvo ključ nacionalnog ekonomskog uspjeha.

U 2013. godini Globalna sedmica poduzetništva je realizovana u 140 zemalja svijeta, učešće je uzelo 9.925 partnerskih organizacija, realizovano je 25.621 aktivnosti u kojima je učestvovalo 6.630.292 mladih ljudi.

Učenici i nastavnici naše škole će učestvovati prema sljedećem rasporedu:

1. Odjeljenje 4dt i 5 učenika iz 4m1 i nastavnici Fahrudin Pašić i Meho Hodžić u utorak, 18. novembra 2014 godine u 13:30 h.

2. Učenice iz 4m1, 4e1, 4e2, 4dt(5) i 4p1 (5) i nastavnici Sabiha Mujčinović i Mela Čeliković u srijedu, 19. novembra 2014 godine u 13:30 h.

3. Odjeljenje 4p1 i nastavnici Zijad Čaušević i Ilija Maričević u petak, 21. novembra 2014 godine u 13:30 h.