Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona je danas, 16.3.2022. godine, raspisalo Konkurs za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola romske nacionalnosti i ostalih nacionalnih manjina u školskoj 2021/2022. godini.

Stotinu srednjoškolaca će nakon završene konkursne procedure primiti stipendije u iznosu od po 500 KM, u pet jednakih mjesečnih rata. Prema utvrđenim kriterijima za dodjelu stipendija, bodovat će se opći uspjeh postignut u prethodno završenom razredu i materijalni položaj.

Tekst Konkursa, prijavni obrazac i primjer izjave možete preuzeti na linku:

https://montk.gov.ba/raspisan-konkurs-za-stipendije-srednjoskolcima-romske-nacionalnosti-i-ostalih-nacionalnih-manjina/5128/

U cilju pojašnjenja ko se smatra ostalim ili drugim nacionalnim manjinama,  u skladu sa Zakonom o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u Tuzlanskom kantonu to su: Albanci, Crnogorci, Česi, Italijani, Jevreji, Mađari, Makedonci, Nijemci, Poljaci, Rumuni, Rusi, Rusini, Slovaci, Slovenci, Turci i Ukrajinci.

Dakle, osim Roma pripadnici navedenih nacionalnih manjina ispunjavaju uslov prijave na konkurs uz uslov da su i državljani BiH.