U JU Mješovita srednja škola Živinice je, u periodu od 10. do 12.5.2022. godine, održana manifestacija obilježavanja Dana sestrinstva.

Manifestacija je obuhvatala niz aktivnosti koje su realizovane kako u našoj školi, tako i u drugim školama i na području našeg grada.

Obilježavanje Dana sestrinstva započelo je radionicom “Vodič za zdravu ishranu djece školskog uzrasta” koju su, 10.5.2022. godine u JU Druga osnovna škola Živinice, održale profesorice naše škole Eldina Umihanić i Aida Alibašić. Na radionici su učestvovala dva odjeljenja VIII razreda JU Druga osnovna škola Živinice.

U srijedu, 11.5.2022. godine, svi zainteresovani građani su imali priliku vidjeti demonstraciju pružanja prve pomoći na mjestu nesreće. Demonstraciju je posmatralo oko 60 učenika i profesora naše škole, kao i drugi zainteresovani građani. Aktivnost su realizovale profesorice Rusmira Smajić i Sanela Kahrimanović, sa učenicima članovima sekcije prve pomoći.

U četvrtak, 12.5.2022. godine su realizovane dvije aktivnosti u okviru manifestacije. Prva aktivnost je bila okrugli sto na temu “Sestrinstvo: socijalna snaga koja oblikuje budućnost zdravstva” na kojoj su učestvovali naši gosti, predstavnici Doma zdravlja Živinice, kao i profesori praktične nastave medicinske struke iz mješovitih srednjih škola iz Lukavca, Gračanice, Kalesije i Banovića. Učesnici su naglasili značaj struke medicinskih sestara-tehničara, te donijeli bitne zaključke za unaprjeđenje srednjoškolskog obrazovanja za ovo humano zanimanje. Aktivnost su realizovali prof. Amila Klapić i direktor škole Osman Havušić.

Druga aktivnost 12.5.2022. godine bila je akcija besplatnog mjerenja krvnog pritiska i šećera u krvi za sve zainteresovane građane Živinica. Pri tome su građanima dijeljeni leci sa vrijednostima krvnog pritiska i šećera u krvi, te su u iste upisivane njihove izmjerene vrijednosti, kao i leci promotivno-edukativnog karaktera. Aktivnost su realizovale profesorice Danira Omeragić i Azra Mehić i profesor Bahrudin Rizvić, zajedno sa učenicma medicinske struke.

Organizatori i učesnici ove manifestacije su iskazali zadovoljstvo navedenim aktivnostima, te ćemo se truditi što češće organizovati aktivnosti koje povezuju školu i našu lokalnu zajednicu.

Zahvaljujemo se farmaceutskoj kući Zada za donaciju materijala za mjerenje šećera u krvi, bez kojeg ne bismo mogli realizovati ovu aktivnost.