U Sarajevu je 13.5.2017. godine održano Državno takmičenje u spelovanju/sricanju engleskih riječi – National Spelling Bee 2017. Takmičenje je održano u Kamernom Teatru 55 u organizaciji Američke ambasade u BiH. Učestvovalo je 17 takmičara, pobjednika i drugoplasiranih sa regionalnih takmičenja održanih ranije po cijeloj Bosni i Hercegovini.

Među takmičarima bila je i naša ekipa – Džana Behlulović učenica IIfr1 odjeljenja, pobjednica Regionalnog takmičenja održanog u Tuzli i Danijal Berberović, profesor engleskog jezika. Džana je stigla do sedmog kruga od ukupno 9 koliko ih je bilo na ovom, šestom po redu Spelling Bee takmičenju. Iako je ovog puta ostala bez medalje,  Džana je ponovo dostojno predstavljala Živinice, našu školu i pokazala dostojan nivo znanja i veliku koncentraciju.

Takmičenje Spelling Bee u SAD-u je jedno od tradicionalnih koje se održava širom SAD-a već decenijama. Teško je ne primijetiti sav trud koji Američka ambasada u Bosni i Hercegovini ulaže da ovo takmičenje postane tradicionalno i kod nas. S druge strane, učenici iz naše domovine svojim trudom, zalaganjem i naravno sve većom zainteresovanošću pokazuju da i dalje žele bogatiti znanje iz najvažnijeg i najpopularnijeg svjetskog jezika.

Propozicije su nalagale da mobiteli budu po strani tokom samog takmičenja ali vi ipak možete pogledati nekoliko fotografija snimljenih prije samog takmičarskog dijela.

Sve pohvale našoj Džani i naravno Američkoj ambasadi u Bosni i Hercegovini.