U okviru projekta „Pametne škole“, ceremoniju zvaničnog otvaranja takmičenja „Navike promijeni – školu opremi“,   je  održana  u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Tuzli, u utorak, 5.12.2017. godine sa početkom u 11. Sati.

 Na ovoj ceremoniji su učesnicima na zanimljiv način  predstavljene najefikasnije metode štednje energije i vode u zgradama, koje će u periodu takmičenja moći primjenjivati u svojoj ustanovi, i podijeljena odgovarajuća literatura i prigodan promotivni materijal.

Za takmičenje koje ima regionalni karakter,  prijavljena je ukupno 81 osnovna i srednja škola sa područja Tuzlanskog kantona (BiH)  i oko 40 osnovnih i srednjih škola sa područja Brodsko-posavske-županije (Hr).

Ceremoniji otvaranja takmičenja ispred JU MSŠ Živinice, prisustvovali su učenici IIe1 razreda Aid Avdibašić i Adem Musić, učenik IIe2 Muamer Ramić, njihov nastavnik Damir Paočić i pomoćnik direktora Hazim Aljić.

Kategorija u kojoj se takmiči naša škola je „Smanjenje potrošnje električne energije“

Nakon zvaničnog otvaranja takmičenja, upriličeno je prigodno  druženje svih posjetilaca u holu BKC-a.

Škole koje pobijede ( jedna sa područja TK i jedna  sa područja  BPŽ) bit će nagrađene sa:
· fotonaponskim sistemom za proizvodnju električne energije;
· solarnim laboratorijem koji će u saradnji sa školom,  organizatori opremiti  sa mnogo korisnih stvari za  školu (npr. solarno drvo, solarna klupa, solarni roštilj ili solarne lampe).

Takmičenje će trajati od 1. decembra 2017.godine do 31. marta 2018. godine, a obrada rezultata orijentaciono do 30. aprila 2018. godine;

Svečana ceremonija proglašenja pobjednika održat će se u maju 2018. godine u Brodsko-posavskoj županiji (HR), na lokaciji koja će biti naknadno određena.

Takmičenje se organizuje u okviru Programa: INTERREG IPA prekogranični program Hrvatska – Bosna Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020, Projekat: Inovacijama do pametnih škola „PAMETNE ŠKOLE“ u saradnji  između Centra za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlade Tuzlanskog kantona i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavske županije i Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije, udruženja Zelena akcija iz Zagreba, i Brodskog ekološkog društva (BED) iz Slavonskog Broda.