Generalna skupština UNESCO-a proglasila je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sjećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, jer su protestirali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen  zvaničnim jezikom.

Tako se od 2000. godine u svijetu   obilježava 21. februar kao Dan maternjeg jezika, koji je dio kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja, različitosti, ali i tolerancije i razumijevanja. Briga o maternjem jeziku je način dokazivanja svijesti o vlastitom identitetu, ali i veoma osjetljivo mjesto tolerancije prema drugom i drugačijem. Osnovno za preživljavanje jezika je da se prenosi djeci, da ima institucionalnu podršku, svoje pismo, da se njeguje u školama i medijima.

Povodom Svjetskog dana maternjeg jezika Stručni aktiv jezika naše škole  je planirao nekoliko aktivnosti. Dana 20. februara 2019. godine je održano Veče poezije. Učenici naše škole i Gimnazije su čitali svoje pjesme i pjesme bošnjačkih, hrvatskih i srpskih  pjesnika. Svoje pjesme su recitovali Ajdin Hurić, Petar Lučić, Fikreta Selimović i Emin Malkić.  Članovi muzičke sekcije su takođe dali svoj  doprinos izvođenjem svoje pjesme  i kao muzička pratnja učenicima i nastavnicima koji su recitovali pjesme.

Prisutni  su mogli uživati u prelijepim stihovima koje su recitovali članovi recitatorske sekcije naše škole i autori.  Obilježavanje Dana maternjeg jezika će se nastaviti sutra, 21.februara, promocijom knjige naše učenice Ernade Hodžić. Promocija je planirana u 17.00 sati u prostorijama škole.