U četvrtak, 5. oktobra 2023. godine je, nizom aktivnosti, i u našoj školi obilježen Dan učitelja.

Profesori Suadin Strašević i Igor Primorac iz Stručnog aktiva društvenih nauka su, ovim povodom, pripremili izložbu u holu škole.

Na sjednici Nastavničkog vijeća, profesori Stručnog aktiva društvenih nauka su pripremili referat na temu Dana učitelja, koji je pročitala profesorica Senida Hasanović Sarajlić, a koji se nalazi na kraju ovog teksta.

A kao najsvečaniji dio dana, menadžment škole je prisustvovao svečanoj akademiji koju je u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona organizovalo Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona. Posebno zadovoljstvo bilo je prisustvovati ovoj akademiji s obzirom da je i profesor naše škole, Damir Paočić jedan od profesora koji je ove godine na ovoj manifestaciji nagrađen nagradom za životno djelo. Našem profesoru Damiru još jednom čestitamo i zahvaljujemo što je i našoj školi pripala ova čast!

          

                                           SVJETSKI DAN UČITELJA

                                         Umjesto čestitke

5. oktobar je proglašen Svjetskim danom učitelja od strane UNESCO-a. Poziv učitelja jedan je od najstarijih i korjene vuče još iz perioda prije nastanka škole kao institucije. Učenje se kroz historiju odvijalo u različitim okolnostima i mjestima. U antičkoj Grčkoj trg je bio mjesto podučavanja. Danas, u svijetu imamo i savremeno opremljene škole, ali i potpuno neuslovna mjesta u kojima se odvija proces učenja. Učitelji su ti koji u raznim uslovima uspjevaju biti prenosioci znanja. Obilježavanje ovog datuma je mali vid zahvale za njihov rad. Cilj je podići svijest o uvažavanju ove profesije.

Svjedoci smo nezahvalne situacije u kojoj su se prošle godine našli prosvjetni radnici regiona i Bosne i Hercegovine. U našem komšiluku, u Lukavcu, kolega je ranjen u školskom dvorištu. To su problemi pred kojima ne možemo zatvarati oči i posebno je važno istaći ih povodom ovog datuma. Obrazovanje danas na globalnom nivou prolazi kroz velike krize i transformacije. Svrha učenja trebala bi da prevaziđe završne ocjene i kvantitativne rezultate. Ono što se danas postavlja kao neophodnost je konstantno ulaganje i modernizacija obrazovnog sistema. Ako uzmemo u obzir da 80% najtraženijih poslova današnjice prije desetak godina nije ni postojalo, mi kao obrazovni sistem imamo obavezu da mladim ljudima prenesemo ona znanja koja su im neophodna, i to čak za one poslove koji danas još ne postoje. Ovdje dolazimo do koncepta cjeloživotnog učenja koji nam, ako ga dosljedno primjenjujemo, omogućava da neprekidno idemo u korak sa vremenom, da odgovaramo na promjene i onda možemo da očekujemo da će uspjeh doći kao posljedica takvog pristupa. Uvijek treba da imamo na umu da smo mala zemlja i da nas jedino kreativnost i jedinstvo u obrazovanju mogu uzdići do onih koji imaju neograničene resurse.

Za kraj, podsjetnik na svečanu izjavu prosvjetnih radnika, donesenu 1966.g.:

“Izvršit ću svoju obavezu svjesno i ponosno. Moji učenici bit će ne samo moji učenici nego i djeca i neću nikada zaboraviti da za njihovu sudbinu i sam snosim dio odgovornosti. Sačuvat ću svim mogućim raspoloživim sredstvima čast nastavničkog poziva. Moje kolege bit će uvijek moji prijatelji. U saradnji s njima nastojat ću stalno usavršavati puteve kojima škola ide u smislu djelotvornog priznavanja svima prava na odgoj i socijalnu pravednost u obrazovanju. Ovo svečano obećanje dajem potpuno slobodno i časno”.