Stručni aktiv jezika je povodom 21. februara – Međunarodnog dana maternjeg jezika organizovao nekoliko aktivnosti kako bi obilježili ovaj važan datum.

U srijedu, 5. februara,  je održana radionica sa učenicima 3mt3 razreda  na kojoj se raspravljalo o važnosti poštovanja i promovisanja maternjeg jezika,  ali i poštivanja  svih drugih jezika.

Veče poezije je održano 14. februara. Učenici su recitovali stihove nekih najpoznatijih sevdalinki ali i stihove koje su napisale dvije bivše učenice naše škole: Anise Trumić i Amre Mujezinović. Nekoliko ljubavnih pjesama je izvela naša muzička sekcija, a prisutni učenici i profesori su zajedno uživali u prelijepoj atmosferi.

Učenici 3p2 razreda su u pratnji profesorice bosanskog jezika posjetili gradsku biblioteku gdje su mogli pogledati sa koliko i sa  kojim knjigama bibilioteka raspolaže.

Dana 21. februara  učenicii profesori  i naše škole i Gimnazije Živinice su posjetili grad Maglaj. Dobrodošlicu  im je poželio i gradonačelnik Mirsad Mahmutagić koji je zajedno sa profesoricama obje škole položio  cviječe na Centralno spomen obilježje.

Nakon toga su posjetili  gradsku biblioteku koja je obnovljena  nakon poplava 2014. godine. Bibliotekarka je održala kratko predavanje i prikazan  je dokumentarni film o obnavljanju biblioteke. Poslije su posjetili kulturno- historijske spomenike: Delibegov han, Uzeirbegov konak, Tvrđavu, džamiju Kuršumliju, te Čabrinu kafanu.  Na kraju su posjetili i Mješovitu srednju školu i  Gimanziju Maglaj, gdje su u pratnji učenika i profesora domaćina obišli njihove učionice i radionice, te se upoznali sa načinom rada škole.

Obilasci svi ovih objekata su bili u organizaciji i pratnji članova  Udruženja mladih  ”Sub  castro nostro” Maglaj  koji su nam u svakom ovom  objektu održali kratko predavanje i prezentaciju  obučeni u  u bosansku narodnu  nošnju. Veliko hvala u ime Mješovite srednje škole  na ukazanom gostoprimstvu.

Muzička i dramska sekcija naše škole sutakođe učestvovale na završnoj manifestaciji koje je organizovo Aktiv  nastavnika bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika Grada Živinice. Manifestacija  je održana 21. februara  u Plavoj Sali  Bosanskog  kulturnog centra Živinice.

Organizovanje svih ovih aktivnosti  je imala za cilj podizanje svijesti  učenika o važnosti očuvanja  našeg  maternjeg  jezika, kulture i tradicije, ali i poštivanja svih drugih jezika, kultura i tradicija.