U petak, 7.4.2023. god., su učenici sekcije Prevencija bolesti ovisnosti sa svojom voditeljicom prof. Edinom Ramić obilježili Svjetski dan zdravlja, prigodnim predavanjem o važnosti pravilne prehrane i redovne fizičke aktivnosti, kao i podjelom voća, podsjećajući na važnost njegove redovne konzumacije. Predavanju i podjeli voća su prisustvovali učenici iz više razreda i struka naše škole, a aktivnosti na obilježavanju Dana zdravlja će biti nastavljene i danas održavanjem radionica za učenike.

Svake godine 7. aprila obilježava se Svjetski dan zdravlja.  Na ovaj dan, Svjetska zdravstvena organizacija, još od 1950. godine, poziva na obilježavanje Svjetskog dana zdravlja s ciljem stvaranja svijesti o određenoj prioritetnoj zdravstvenoj temi.

Zdravlje se u širem smislu posmatra kao stanje dobrog tjelesnog, psihičkog i društvenog blagostanja, a upotrebljava se i kao pojam odsustva bolesti, traume, deformacija i duševnih poremećaja. Neki od uvjeta zdravlja su: uravnotežena i raznovrsna prehrana, tjelesna aktivnost i higijena, te stabilne porodične i društvene okolnosti.