Oktobar je mjesec  knjige. Tim povodom je  Gimnazija Živinice organizovala poetsko veče 18.10.2018. godine u 18,00 sati,  na kome su učestvovali i učenici JU Mješovita srednja škola Živinice.  Poetsko veče su svojim prisustvom uveličali  i profesori  jezika Gimnazije i naše škole kao i  ostali gosti koji vole pisanu riječ.

Učenice naše škole koje su učestvovale u programu su:  Amila Kehonjić (1mt2),  Ajla Babić (3mt2) i Amra Šuvalić (3ft). One  su otpjevale dvije pjesme i  recitovale  takođe   dvije pjesme. Učenice je  na gitari pratio profesor Anel Kovačević, koji je inače zadužen za muzičku sekciju naše škole.

Učenici Gimnazije su  čitali odlomke i pjesme iz različitih književnih djela  te otpjevali nekoliko  pjesama  koje su sami pripremili. Profesor Redžo Butković je takođe pročitao jedan odlomak iz svog nedavno objavljenog romana ”Tragovi”.

Cilj ovakvih večeri je podsjećanje   na vrijednost i važnost čitanja  knjiga za sve, posebno za mlađe generacije koje su pod uticajem modernih tehnologija a koje ih neminovno odvlače od  ”tradicionalnog” čitanja knjige. Čitanje knjiga je i jedan od načina da se, bar na kratko, odmorimo od  svakodnevnih  obaveza i problema.