Odlukom Nastavničkog vijeća JU Mješovita srednja škola Živinice, u četvrtak 15.02.2024. godine, rukovodstvo, nastavnici i učenici naše škole su realizovali posjetu Visokoškolskoj ustanovi univerzitet Finra u Tuzli.

Posjeta je organizovana nakon poziva ove ustanove našoj školi da učestvuje u programu profesionalne orijentacije učenika završnih razreda.

U posjeti su učestvovali učenici završnih razreda naše škole – IVel2, IVp1 i IVšt, u pratnji nastavnika Aljić Hidajeta, Hadžić Amira, Kijametović Kitić Ilvane, Habibović Irfana i Hasanović Senide, kao i direktor škole Čičkušić Edis, pomoćnik direktora Salihović Nevres i pedagog Mehanović Lejla.

Na Finra univerzitetu su nas dočekali v.d. rektora prof. dr. sc. Ismet Kalić, te predstavnici studentske službe i predavači Univerziteta.

Učenicima su prezentirani uslovi studiranja, prostorni kapaciteti i opremljenost kabineta pametnim tablama i audio/video solution opremom, te nastavni procesi s posebnim akcentom na praktično osposobljavanje studenata tokom studija, u kompanijama s kojima Finra ima potpisan Sporazum o poslovnom povezivanju i saradnji, te je inicirano potpisivanje sporazuma o saradnji i sa JU Mješovita srednja škola Živinice.

Nakon formalnog obilaska i obraćanja rektora i direktora naše škole, za učenike je pripremljen kviz na kojem su timovi učenika naše škole osvojili I i II mjesto, a za upravu i nastavnike škole je organizovana obuka za upotrebu EBSCO baze podataka. Učenici su također imali priliku upoznati se i sa procesom apliciranja za stipendije za studiranje na ovoj visokoškolskoj ustanovi i pristupiti testiranju za stipendije.

Cilj posjete bio je pružanje podrške svim učenicima u profesionalnoj orijentaciji, kako bi mogli da donesu pravilne odluke u izboru profesionalnog zanimanja i odabira buduće karijere, kao i ostvarenja krajnjeg cilja – zaposlenja kod privrednih subjekata sa kojima ova Visokoškolska ustanova sarađuje.