Danas, o7. septembra 2016. godine u Općini Živinice i uz prisustvo općinskog načelnika Asima Aljića upriličeno je potpisivanje ugovora o saradnji između JU Mješovita srednja škola Živinice i dvije prestižne firme iz Austrije i Turske,a  koje djeluju na području općine Živinice – Elin Motoren i Atiker.

Ugovorom je obuhvaćeno devet učenika u okviru dva zanimanja, automehaničar i elektroinstalater. Učenici trećeg razreda elektroinstalatera su: Aljić Almir, Brčaninović Tarik, Modrić Ademir, Nišić Amar i Zenunović Bajro, a u okviru zanimanja Automehaničar praksu će obavljati učenici Ligić Ismet, Vokić Ćazim, Jahić Armin, te Korajac Jasmin.

Ova saradnja je ostvarena s ciljem razvoja radne snage, razvoja istraživačkog rada u okviru navedenih zanimanja, stručnog obrazovanja i usavršavanja u okviru navedenih zanimanja, zajedničke promocije kako škole, tako i zanimanja, firmi, a i lokalne zajednice, predstavljanja zajedničkih projekata prema međunarodnim i nevladinim organizacijama, iznajmljivanja prostora i opreme, uspostavljanja bolje upisne politike, te u konačnici stvaranja mogućnosti za zaposlenje učenika koji obavljaju praksu u navedenim firmama.

Ugovor su potpisali direktor JU Mješovite srednje škole Živinice Ramiz Glavić i gospodin Refik Nišić ispred kompanije Atiker i gospodin Eldin Suljkić ispred kompanije Elin Motoren.