Učenici  i nastavnici  JU Mješovite srednje Živinice su dana 22.2.2019. godine posjetili grad Goražde, tj. Centar za kulturu u kojem se nalaze Zavičajni muzej, biblioteka i redakcija   časopisa Glas Goražda,  a zatim Srednju  tehničku školu  ”Hasib Hadžović” Goražde.

Kustos Zavičajnog muzeja je upoznao prisutne o tome kako je došlo do osnivanja muzeja te objasnio kako su nastali muzejski  eksponati. U muzeju se nalaze predmeti koje su građani Goražda napravili za vrijeme opsade duge 1.336 dana  u toku rata 1992-1995. godine.  U njima su iskazali svoju kreativnost koja im je u teškim ratnim vremenima  olakšavala i spašavala živote. Učenici su mogli vidjeti razne predmete ručne izrade: oružje,  mašinu za sječenje duhana, strip The Blue Road, svesku napravljenu od različitih vrsta papira, školsko zvono, radio stanicu, igračke napravljene od drveta, drveni durbin, ratni novac  i mnoge druge predmete. Bio je to jedan čas historije o Goraždu u ratu 1992-1995.

Poslije muzeja  posjećena je biblioteka  u kojoj su kustos i jedan član redakcije časopisa ”Glas Goražda’‘  održali predavanje o  historiji biblioteke i časopisa i o tome kakva je situacija sa kulturom i kulturnim dešavanjima u Goraždu.  Domaćini su takođe ispričali priču o tome kako je nastao ”Most ispod mosta” koji se nalazi nedaleko od Centra za kulturu.

Nakon posjete  Centru za kulturu, učenici i nastavnici su posjetili  Srednju  tehničku školu  ”Hasib Hadžović” Goražde.  Domaćini su bili nastavnici i učenici  te škole koji su  održali kratko predavanje o historijatu škole, koje struke imaju u svom sastavu, o broju učenika, o problemima s kojima se susreću u svome radu, te pokazali kabinete i radionice sa opremom u kojima izvode nastavu. Upriličeno je i kratko druženje uz kafu profesora obje škole a i učenici domaićni su se družili za učenicima naše škole.

Naša škola je poklonila nekoliko knjiga biblioteci i srednjoj školi  čiji autori su naši bivši i sadašnji učenici Emin Malkić i Hodžić Ernada. Biblioteka i škola su poklonile našoj školi nekoliko svojih knjiga koje je objavio Centar za kulturu, jedan primjerak časopisa Glasnik Goražda, a Srednja tehnička škola je poklonila zbirku pjesama jedne svoje učenice Emine Bogdanić. Ove knjige  će uljepšati  i obogatiti našu biblioteku.